Artikeln publicerad: 091120
Världens största vindkraftverk i Piteå

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation lämnade på torsdagen tillstånd till att anlägga och driva åtta vindkraftverk på berget Stor-Blåliden i Piteå Kommun. Vindkraftverken får ha en höjd på högst 200 meter vilket innebär att de kommer att tillhöra de högsta i världen.

Markbygden Vind AB har sedan tidigare till regeringen inlämnat en ansökan om tillåtlighet att etablera ett stort antal vindkraftverk i Markbygden. Den ansökta verksamheten på Stor-Blåliden syftar bland annat till att samla erfarenheter inför en storskalig utbyggnad av vindkraft i Markbygden.

Bolaget planerar att på Stor-Blåliden uppföra två verk av typen Enercon E-126. De är de största vindkraftverk som serieproduceras i världen idag. Stor-Blåliden är beläget mitt i Markbygdenområdet nära inlandsbanan cirka sju kilometer norr om byn Långträsk samt cirka 35 kilometer väster om Piteå.

Bolaget har redovisat vilka konsekvenser den planerade etableringen förväntas få. Miljöprövningsdelegationen har - efter en samlad bedömning - kommit fram till att lokaliseringen på Stor-Blåliden kan godtas. För att säkerställa en acceptabel nivå av miljöpåverkan har beslutet förenats med en rad villkor för bland annat buller, hinderbelysning samt fördjupade utredningar.

Bolaget ska även i samråd med tillsynsmyndigheten Miljö- och byggnämnden i Piteå kommun och Östra Kikkejaure sameby utforma ett program för uppföljning av hur rennäringen påverkas. Två år efter att verksamheten har tagits i drift ska resultatet från undersökningsprogrammet inlämnas till miljöprövningsdelegationen. Därefter tar delegationen ställning till om det behövs ytterligare villkor för tillståndet.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen i Norrbottens län