Artikeln publicerad: 091120
13 av Sveriges bäst skötta företag finns i Västra Götaland

Gunnar Dafgård i Källby, Eco-tapeter i Borås och ytterligare elva företag i Västra Götaland tillhör landets bäst skötta företag. De ingår den exklusiva grupp svenska företag som har lyckats med bedriften att få det högsta kreditbetyget AAA 20 år i rad. Det framkom när Soliditet Diamond Award delades ut för första gången på Operaterrassen i Stockholm på torsdagen.

Soliditet Diamond Award har instiftats med anledning av att Soliditets kreditratingsystem AAA (trippel-A) fyller 20 år 2009.

"Vi vill med priset uppmärksamma de företag som har klarat av att behålla högsta kreditvärdighet från starten 1989. Av Sveriges drygt 300 000 aktiebolag är det bara 94 stycken som har lyckats med denna exceptionella insats. Vi kallar dem därför för diamantföretag", säger Krister Jörlén, VD på Soliditet.

Soliditet är Nordens ledande kredit- och affärsinformationsföretag och
kreditratingen är baserad på mer än 2400 bedömningskriterier." För att få Soliditet Diamond Award räcker det inte med att ett företag växer snabbt eller redovisar god lönsamhet under några enstaka år. Det krävs topprestationer inom alla områden under två decennier. Man kan jämföra med triathlon eller andra uthållighetsprov inom idrotten." säger Krister Jörlén.

Sannolikheten att behålla kreditbetyget AAA under 20 år är bara 1,35 procent. Bland årets vinnare av Soliditet Diamond Award finns flera välkända företag som IKEA, H&M, Gunnar Dafgård, Polarbröd, NIBE, Atlas Copco och Bonnierförlagen, men även många mindre familjeföretag.

Vinnarna finns i 14 av landets 21 län. Skåne är representerat med 19 företag, Stockholm och Jönköpings län med vardera 15 företag och Västra Götaland med 13 företag. Därefter följer Kronoberg och Kalmar med vardera 6, Gävleborg med 4, Halland, Värmland och Dalarna med vardera 3, Södermanland, Jämtland och Norrbotten med vardera 2 och Norrbotten med 1 företag.

Pressmeddelande från: Soliditet