Artikeln publicerad: 091120
Kontantstopp på Västtrafiks bussar



Från och med den 1 december upphör all hantering av kontanter på Västtrafiks bussar enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket. För de resenärer som är vana att betala med kontanter ombord är det istället bankkort som gäller. Nya sms-biljetter, ny enkelbiljett och fler försäljningsombud är andra nyheter som ska underlätta för resenärerna när kontanterna försvinner.

- Vi förstår att det här innebär en omställning för de resenärer som är vana att betala med kontanter ombord, säger Ville Mark, chef för Västtrafiks marknadskommunikation. Vi har tagit fram ett antal lösningar som ska underlätta så mycket som möjligt.

Bankkortsterminaler ombord

När kontanterna tas bort kommer resenärer istället att kunna betala sina färdbevis med bankkort ombord. Samtliga bussar som kör i Västtrafiks område har fått bankkortsterminaler installerade med undantag för stadstrafikbussarna i Göteborg, Mölndal och Partille, där tillgången till försäljningsställen är större. På många av spårvagnarna i Göteborg kan de myntautomater som funnits sedan tidigare nu också användas för bankkort.

- Vill man fortsätta att betala sitt färdbevis ombord finns möjligheten att betala med bankkort, säger Ville Mark. För dem som vill ladda sitt kort eller köpa sin biljett innan de går på bussen har vi ökat antalet försäljningsombud i hela regionen.

Sms-biljetter i fler tätorter

Den 23 november lanserar Västtrafik nya sms-biljetter i de tätortszoner som inte redan har sms-biljetter.

- Sms-biljetten är väldigt populär där den finns idag, säger Ville Mark. Dessutom är den billigare än en vanlig enkelbiljett, vilket också gör den till ett prisvärt alternativ för våra kunder.

Ladda engångskort eller kontoladdning

Inför kontantstoppet tar Västtrafik fram en ny enkelbiljett som laddas på ett engångskort. Biljetten kan laddas antingen för en viss kommun eller en tätort hos samtliga försäljningsombud i regionen. Det är först när man checkar in och kliver ombord som laddningen är giltig. I Göteborgsområdet finns särskilda enkelbiljetter.

- Att planera sin resa i förväg blir viktigare när kontanterna försvinner, säger Ville Mark. Här kan vi alla hjälpas åt. Det är framförallt viktigt för oss som är nära ungdomar utan bankkort eller äldre som inte är vana att använda kort och mobiltelefon. För en sällanresenär är det bästa och billigaste sättet att resa på att ha en kontoladdning på sitt Västtrafikkort. Då kan man resa vart som helst i regionen på alla Västtrafiks fordon.

Tryggare miljö för resenärer och förare

Beslutet om att stoppa kontanthanteringen på bussarna har tagits av Arbetsmiljöverket mot bakgrunden att rån och andra hotfulla situationer mot förarna har ökat under de senaste åren. Enligt Arbetsmiljöverkets bedömning minskar risken för rånförsök och hot och våld mot förare om kontanter tas bort ombord på fordonen.

- I förlängningen skapar det här en tryggare miljö på bussarna både för förare och resenärer, säger Roger Vahnberg, chef för Västtrafiks trafikenhet. I Göteborgs stadstrafik där det redan har varit kontantfritt i drygt ett år har vi också kunnat se andra positiva effekter av kontantstoppet, som förbättrad punktlighet och kortare hållplatsuppehåll.

Fakta

Arbetsmiljöverket har beslutat att införa kontantstopp på samtliga Västtrafiks bussar senast den 1 december 2009. Anledningen är att Arbetsmiljöverket vill skapa en trygg arbetsplats.

Inför kontantstoppet har Västtrafik installerat bankkortsterminaler ombord på de 1250 bussar som inte kör på redan kontantfria linjer. Antalet försäljningsombud i Västra Götalandsregionen har ökat och nu finns det minst ett försäljningsombud i varje kommun. I flera tätorter inför också nya sms-biljetter och en ny enkelbiljett som laddas på ett engångskort.

Sms-biljetter finns från och med den 23 november i följande tätorter:

Göteborg, Göteborg+, Göteborg ++, Mölndal, Partille, Borås, Uddevalla, Skövde, Trollhättan, Vänersborg, Strömstad, Åmål, Sotenäs, Lysekil, Tanum, Munkedal, Ljungskile, Stenungsund, Kungälv, Alingsås, Kungsbacka, Mark, Ulricehamn, Falköping, Skara, Lidköping och Mariestad.

Pressmeddelande från: Västtrafik