Artikeln publicerad: 091120
Paroc inviger sex meter hög julbock i stenull på Hertig Johans torg i Skövde

Lördagen den 21 november inviger Paroc, en av Europas ledande producenter av stenull för bygg- och teknisk isolering, en nära sex meter hög julbock i stenull på Hertig Johans torg i Skövde. Julbocken är byggd av personalen på Paroc i Skövde som en del i ett större personalprojekt med arbetsmetoden Airis. Det är bildkonstnären Barbara Ekström från Göteborg som har inspirerat till arbetet med julbocken, som nu invigs i samband med en pressvisning den 21 november klockan 17.00.

I samband med att den intensiva helgen på temat Stad i ljus och kulturnatta avslutas, ljussätter Paroc sin julbock i stenull. Kommundirektören i Skövde Håkan Ahlström summerar helgen och Arne Johanzon, vd på Paroc, sätter ljus på stenullsbocken som ska stå på torget fram till efter julhelgerna.

Paroc i Skövde har med arbetsmetoden Airis (Artists in Residence in Sweden) arbetat i sex månader för att stärka företagets vi-känsla genom konst och kreativa tankar. Bildkonstnären Barbara Ekström har hjälpt medarbetarna på Paroc att se nya saker, tänka nya tankar och utveckla kommunikationen mellan avdelningarna. Tidigare har Paroc-personal från Hässleholm och Hällekis varit med i liknande projekt med mycket goda resultat.

Det var Paroc-medarbetarna själva som kom på idén att bygga en julbock i stenullsisolering, ett obrännbart material som Paroc tillverkar och säljer. Att bygga en julbock som inte går att elda upp blev en spännande utmaning. Dessutom vill man med julbocken gjord av isolering skapa lite extra julstämning för Skövdeborna.

- Förutom att vara ett internt utvecklingsprojekt, ger arbetet med julbocken oss möjlighet att visa att stenull är ett material som är lätt att jobba med och vi kan på ett naturligt sätt också berätta om våra produkters egenskaper, som brandhärdighet, isolering mot kyla och värme, säger Lars Lindström, personalchef på Paroc.

Barbara Ekström är utbildad på HDK (Högskolan för Design och konsthantverk), verksam i Göteborg och är den som har följt Paroc i projektet. Hon har inspirerat till julbocksskapandet.
- Många människor bär på jättebra idéer och spännande uppslag som inte får utrymme att komma fram. Jag har under vårt arbete sett att många har kommit igång med en skapande process och nu får utlopp för tankar och idéer, säger Barbara Ekström.

Pressmeddelande från: Paroc