Artikeln publicerad: 091116
Personer under 18 år bör inte använda solarium

De nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna föreslår en åldersgräns på 18 år för att få använda solarium. Förslaget har redan genomförts i flera europeiska länder.

De nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna avråder personer under 18 år och människor med ljus hud från att använda solarier. I en ny gemensam rekommendation från strålsäkerhetsmyndigheterna i Finland, Island, Norge och Sverige föreslås nu en åldersgräns på 18 år för att få sola i solarium.

Ultraviolett strålning ökar risken för att utveckla hudcancer. Barn och ungdomar är mest känsliga. De som bränt sig som unga löper större risk att utveckla malignt melanom senare i livet. Malignt melanom anses vara den allvarligaste formen av hudcancer.

En grundläggande och internationellt accepterad princip för strålsäkerhet är att all verksamhet som omfattar strålning måste vara berättigad, det vill säga göra mer nytta än skada. Världshälsoorganisationen - International Agency for Research on Cancer (WHO, IARC) fattade i juli beslut om att klassificera UV-strålning från solarier som ”cancerframkallande för människor”. Det väcker allvarliga frågor angående användningen av solarier för kosmetiskt bruk.

Myndigheterna rekommenderar därför ett förbud mot användning, försäljning eller uthyrning av solarier till personer under 18 år, regler som redan införts i flera länder i Europa.

Pressmeddelande från: Strålsäkerhetsmyndigheten