Artikeln publicerad: 091116
Kap Verde svårt drabbat av denguefeber

Västafrikanska Kap Verde har drabbats av ett omfattande utbrott av denguefeber. De första fallen registrerades i slutet av september 2009 med en kraftig ökning i början av november. Myndigheterna i Kap Verde har rapporterat om 13767 fall av denguefeber sex personer har dött och 109 personer är för närvarande mycket svårt sjuka.

- Detta är det första utbrottet någonsin av denguefeber i Kap Verde och den första stora dengueepidemin i Västafrika, säger svenske Anders Nauclér, Röda Korsets hälsosamordnare för Väst- och Centralafrika som just nu befinner sig i Praia, huvudstaden i Kap Verde.

Denguefeber är en sjukdom med malarialiknande symtom med huvudvärk, feber, trötthet och svår muskelvärk. Denguevirus överförs till människan via infekterade myggor.

På fyra av Kap Verdes nio bebodda öar har denguefeber rapporterats och flertalet fall finns på huvudön Santiago. I staden Praia är sjukhusen överbelagda med allvarligt sjuka patienter.

Kap Verde är också drabbat av pandemisk influensa vilket gjorde att man i början av epidemin gav de denguesjuka diagnosen H1N1.

Röda Korset bistår nu de drabbade tillsammans med övriga hjälporganisationer. Behovet av frivilliga hjälpinsatser är stort.

Pressmeddelande från: Röda Korset