Artikeln publicerad: 091116
Annika Östbergs livstidsstraff omvandlas till fängelse i 45 år

I augusti 1983 dömdes Annika Östberg i USA för två mord till fängelse i 25 år till livstid för vart och ett av brotten. Hon har begärt att Örebro tingsrätt omvandlar hennes livstidsstraff till i första hand fängelse i 43 år och 6 månader. Tingsrätten har idag omvandlat hennes livstidsstraff till fängelse i 45 år.

Annika Östberg har för närvarande avtjänat drygt 28 år och 6 månader.

Vid prövningen av hennes ansökan om omvandling har tingsrätten särskilt beaktat fem angivna kriterier. Dessa är den tid som hon har avtjänat, vad som av livstidsdomarna framgår om de omständigheter som legat till grund för att hon fick livstidsstraff, om det finns risk för att hon återfaller i brottslighet av allvarligt slag, om hon har åsidosatt vad som gäller för hennes straffverkställighet och om hon har medverkat till att främja sin anpassning i samhället.

Tingsrätten har funnit att Annika Östberg gjort sig skyldig till synnerligen allvarliga brott men att den tid som hon har suttit i fängelse för att sona brotten nu är tillräcklig. Vidare har tingsrätten slagit fast att hon, med ett undantag för en händelse 1989, inte har gjort sig skyldig till allvarliga regelöverträdelser i fängelset. Dessutom står det enligt tingsrätten klart att hon har medverkat till att främja sin anpassning i samhället. Slutligen har tingsrätten gjort det ställningstagandet att det inte finns en konkret och beaktansvärd risk för att hon ska fortsätta att begå allvarliga brott.

Utgången av tingsrättens prövning av de nämnda kriterierna har blivit att Annika Östbergs livstidsstraff ska omvandlas till fängelse på viss tid. Tingsrätten har därefter funnit att en strafftid om 45 år är väl avvägd. Denna tid innebär att Annika Östberg ska bli villkorligt frigiven om cirka ett och ett halvt år.

Tingsrättens beslut kan överklagas till Göta hovrätt.

Pressmeddelande från: Sveriges Domstolar