Artikeln publicerad: 091112
Patrik Björck (S) kräver näringsministern på besked om uranbrytning

De rödgröna partierna säger blankt nej till uranbrytning i Sverige. Nu kräver flera s-riksdagsledamöter i interpellationer att även regeringen lämnar besked i frågan, bland dem Patrik Björck från Skaraborg. På fredag debatteras frågan i riksdagen och då ska Maud Olofsson svara.

Patrik Björck konstaterar att både chefen för den statliga myndigheten Bergsstaten och statsminister Fredrik Reinfeldt anser att uranbrytning skulle kunna vara aktuellt i Sverige, vilket överensstämmer med regeringens beslut om att bygga ut kärnkraften i framtiden.

- Uranundersökningarna som i dag pågår i Skaraborg skapar stor oro för att uranbrytning kan komma till stånd. Vi har redan skelettet kvar sedan Ranstadsverkens storhetstid. Flera utländska bolag har redan sökt och fått tillstånd för att undersöka Skaraborgs berggrund, skriver Patrik Björck och frågar om näringsministern är beredd att ge besked om uranbrytning i Sverige.

- Vi socialdemokrater har sagt tydligt att om vi kommer i regeringsställning kommer vi inte att medverka till uranbrytning i Sverige. Vår partikongress nyligen fattade också ett beslut med den innebörden och de rödgröna partierna är eniga i denna fråga. Nu vill vi att även den borgerliga regeringen ger ett tydligt besked, de motsägelsefulla budskap vi fått höra hittills duger inte, säger han.

Pressmeddelande från: Socialdemokraterna