Artikeln publicerad: 091111
Vinterrustad bil ger färre olyckor



I många delar av landet är det fortfarande barmark men vädret kan snabbt förändras och med det våra vägar. Sätt på vinterdäcken i tid och kontrollera också däckens och bilens skick inför vinterkörningen. Det minskar risken för trafikolyckor. Dessutom kan däckens skick ha betydelse för ersättningen vid en eventuell skada.

- Vinterdäcken är avgörande för trafiksäkerheten och typen av vinterdäck, dubbat eller dubbfria, bör väljas efter de körförhållanden man har. Det är också viktigt att kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck. Om du inte har godkända däck kan ersättningen i samband med skada minska eller helt utebli, säger Hans Frank, skadeexpert på Länsförsäkringar Skåne.

När måste jag ha vinterdäck?

  • Vinterdäck krävs 1 december - 31 mars om det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.
  • Dubbdäck får användas 1 oktober - 30 april, men även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag
  • Polisens bedömning av vinterväglag är när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.
  • Vid vinterväglag under perioden 1 december-31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm.
  • De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Däcken med största dubbutsticket bör monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Källor: Vägverket, Transportstyrelsen

Att tänka på när det gäller vinterdäck:

  • Kontrollera mönsterdjupet på däcken. Det ska helst inte vara mindre än 5 mm. Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck. Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten är 3 mm. Stick ner myntet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Ser du hela siffran 5 är vinterdäcket definitivt utslitet.
  • Kontrollera lufttrycket. För lågt tryck i däcken leder till snabbare slitage, större risk att krocka och högre bränsleförbrukning. Vid en undanmanöver kan fel lufttryck göra att man råkar ut för en allvarlig olycka som inte alls hade behövt inträffa med rätt lufttryck.

Förbered din bil för vinterkörning:

  • Bra att ha i bilen på vintern: Startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, sand, extra mössa och vantar, reflexväst och varningstriangel
  • Kontrollera frostskyddet i kylaren, att spolarvätska (för vinterbruk) finns och att torkarbladen är i bra skick.

Pressmeddelande från: Länsförsäkringar