Artikeln publicerad: 091111
Elkunder tjänar tusenlappar på att välja rörligt elpris



Både villa- och lägenhetskunder har under det senaste året tjänat på att välja rörligt istället för bundet elpris. 63 procent av kunderna tror att rörligt elpris, helt eller delvis, är billigast i längden. Det visar en ny undersökning som analysföretaget Kundskaparna gjort på uppdrag av Telge Energi.

En villakund med ett rörligt elavtal och en årsförbrukning på 20 000kWh har sparat drygt 5800 kronor de senaste tolv månaderna jämfört med en kund som valde bundet ettårspris förra hösten enligt Telge Energis senaste analys. En lägenhetskund med 3000 kWh har sparat 870 kronor på ett rörligt avtal. Perioden avser november 2008 till oktober 2009.

– Elpriserna har sjunkit stadigt sedan förra hösten och Telge Energis bedömning är att elpriserna 2010 kommer vara lägre än 2009. Det är glädjande att över en miljon kunder numera har rörliga elavtal och direkt får del av de lägre elpriserna, fortsätter Johan Öhnell, vd för Telge Energi.

Antalet elkunder som har rörligt elpris har fyrdubblats sedan 2006. Elkunder som väljer bort den omärkta elen ökar också kraftigt. I april 2009 var det bara 13 % av kunderna köpte ursprungsmärkt el och i september hade det ökat till 32 % enligt Kundskaparnas undersökning.

– Det är fantastiskt kul att elkunderna har upptäckt att de kan ställa krav på hur elen tillverkas. Undersökningen visar att kunderna helst vill ha vindkraftsel och vår egen försäljning av vindkraftsel har tredubblats i år, det visar att elkunderna inte bara pratar utan också agerar säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi.

Pressmeddelande från: Telge Energi