Artikeln publicerad: 091111
Västra Götalandsregionen ensam ägare till Västtrafik



Västra Götalandsregionen bör vara ensam ägare av Västtrafik. Den slutsatsen drar nu regionstyrelsen efter att ha tagit del av en utredning av framtida ägarmodeller för kollektivtrafiken i Västra Götaland gjord på uppdrag av det Regionala ägarrådet för Västtrafik AB.

Idag ägs Västtrafik till hälften av Västra Götalandsregionen och till hälften av alla 49 kommuner i Västra Götaland. Förslaget till ny ägarmodell innebär att Västra Götalandsregionen blir ensam ägare samtidigt som en skatteväxling genomförs mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen för att överföra det ekonomiska ansvaret för kollektivtrafiken till regionen.

Fördelarna i förslaget är flera. Roller, ansvar och beslutsvägar blir tydligare, vilket ger goda förutsättningar för en effektiv organisation och ägarstyrning. Det blir enklare att göra prioriteringar på ett sätt som gynnar övergripande mål och samtidigt lättare att se helheten och erbjuda trafik och enhetliga taxor för ”hela” resan.

Det regionala ägarrådet för Västtrafik AB arbetar sedan 2007 med översyn av det nuvarande avtalet för Västtrafik AB. Vid det ägarforum som äger rum 20 november 2009, kommer nuvarande avtal att förlängas ett år. Beslut om nytt avtal fattas gemensamt av ägarna i maj 2010, i samband med årsstämman.

Regionstyrelsen ställer sig bakom förslaget med en ägare och skatteväxling och ger i uppdrag åt regionstyrelsens ordförande att redovisa detta vid ägarforum 20 november.

Pressmeddelande från: Regionkansliet