Artikeln publicerad: 091110
Falköping minskar koldioxidutsläppen med över 20 procent

Kommunstyrelsen ordförande Ulf Eriksson kommer å Falköpings kommuns vägnar att skriva under det av Europeiska kommissionen lanserade "Borgmästaravtalet". Undertecknandet sker vid en ceremoni i Linköping den 10 november .
– Borgmästaravtalet skapar möjlighet för Falköpings kommun att vara en aktiv part i utvecklandet av den europeiska klimatpolitiken. Tillsammans med andra europeiska städer kan vi härigenom bli en proaktiv aktör, säger Ulf Eriksson

I och med att Ulf sätter sitt namn under avtalet förbinder sig Falköping att minska koldioxidutsläppen med minst 20 procent senast år 2020. Detta ska ske genom genom att öka energieffektiviteten med 20 procent och av denna effektivitetsökning ska 20 procent bestå av förnybar energi.

Bakgrunden till Borgmästaravtalet är att EU den 9 mars 2007 antog paketet "En energipolitik för Europa", där unionen ensidigt åtager sig att minska sina koldioxidutsläpp med 20 procent senast 2020, jämfört med 1990.

EU:s Borgmästaravtal är ett klimatinitiativ för Europas städer och regioner som därmed förbinder sig att gå längre än EU:s mål när det gäller att minska koldioxidutsläppen. I avtalet finns totalt 11 åtaganden som ska uppfyllas av de kommuner som ansluter sig. Hittills har över 500 europeiska städer undertecknat Borgmästaravtalet. Flera av deltagarna i Klimatkommunerna, där Falköpings kommun är medlem har, eller har för avsikt, att underteckna avtalet.

Flerårsplanen och Cittaslow

I flerårsplanen finns det flera mål som knyter an till ambitionen i Borgmästaravtalet. Till exempel om att öka antalet företag i kommunen som miljödiplomerar sig, att utsläpp av koldioxid per kommuninvånare ska minska, att andelen kommunala bilar som är miljöfordon ska öka och att elförbrukningen i kommuägda fastigheter ska minska.

Till detta kommer en rad mål i exempelvis Naturvårdsprogrammet, Cittaslowkriterierna och Energi- och klimatstrategin som knyter an till en minskad kimatpåverkan.

– Borgmästaravtalet stämmer överens med Falköpings kommuns målsättningar och ambitioner inom klimatområdet. Flertalet av de aktiviteter som redan idag genomförs ligger i linje med de åtaganden som anges i avtalet, avslutar Ulf Eriksson.

Pressmeddelande från: Falköpings Kommun