Artikeln publicerad: 091109
Koppartälten i Hagaparken återfår sin färg och lyster



Statens fastighetsverk (SFV) renoverar Koppartälten i Hagaparken med traditionella material och metoder. I slutet av november är det meningen att de tre exotiska byggnaderna åter ska lysa i koboltblått och gult på samma sätt som för 220 år sedan då de var nyuppförda.

I början av augusti inledde Statens fastighetsverk renoveringen av de tre koppartälten i Hagaparken. De unika plåttälten, som blivit något av en symbol för parken, har först tvättats med så kallat avjoniserat vatten. Det är en metod utan kemikalier eller högtryck som är skonsam mot både fasaden och miljön.

Kopparplåten skrapas och slipas för hand och penselmålas sedan med traditionell linoljefärg. Både arbetssättet och de pigment som används i färgen är de samma som på Gustav III:s tid. Därför kommer man också, då arbetet är klart, att kunna se tälten exakt som de såg ut då de var nya.

Koppartälten i Haga är en del av vårt kulturarv och ett annorlunda och lekfullt inslag i den vackra parken. De måste bevaras för framtiden så att vi kan uppleva dem som de ursprungligen såg ut, säger Lennart von Quanten, förvaltare vid Statens fastighetsverk.

De blågula tälten, med sina orientaliska draperier och tofsar, ritades av arkitekten och teaterdekoratören Louis Jean Desprez på uppdrag av Gustav III. Det stod färdiga 1790 och fungerade både som exotiskt inslag i den kungliga lustparken och som logement och stallar för Livgardet till häst. Det mellersta tältet förstördes i en häftig brand 1953 och byggdes tio år senare upp under ledning av slottsarkitekten Ragnar Hjort.

1977-1978 restes längorna bakom det mellersta koppartältet, och den tidigare öppna stallgården utformades som ett tältrum med tak – det så kallade Silvertältet.

Pressmeddelande från: Statens fastighetsverk