Artikeln publicerad: 091106
Till Paris på en tank med Passat



Motortidningen auto motor & sport har arrangerat en tävling i snålkörning. Fyra av tidningens reportrar fick köra fyra olika bilar till olika destinationer för att se vem som kom längst på en tank. Segrande ur striden gick Passat BlueMotion Technology lyckades ta sig förbi Paris, vilket betyder drygt 195 mil.

Det var i tisdags som de fyra reportrarna startade sin resa. Fyra olika bilar stod på startlinjen: Mercedes E-klass, Volvo V70 Drive-E, Seat Exeo samt Passat Variant BlueMotion Technology. Samtliga dieseldrivna.

Passat BlueMotion Technology är en av de mest bränsleeffektiva bilar som finns i sin storleksklass. Den angivna förbrukningen ligger på 4,5 liter/100 km och CO2-utsläppen på 118 gram/km.

Den bil som auto motor & sports reporter Thomas Berggren körde i tävlingen var en tidigare version av Passat BlueMotion Technology, och den har en angiven snittförbrukning på 4,9 liter/100 km.

Men i tävlingen blev den siffran klart lägre. När bilen rullade in i Paris på onsdagskvällen, efter 185 mil, fanns det fortfarande 13 liter diesel kvar i tanken och Thomas Berggren kunde köra ytterligare en sträcka innan motorn stannade vid 195,47 mil. Detta innebär en snittförbrukning på 3,4 liter diesel/100 km. Medelhastigheten uppgick till 85 km/h.

”Wolfsburg är kungen av räckvidd” konstaterade auto motor & sport på sin hemsida när de skulle sammanfatta tävlingsresultatet.

– Hade de yttre omständigheterna varit bättre är jag helt säker på att jag kunnat komma ännu längre, säger Thomas Berggren själv. Och då menar han om han haft solen i ryggen, nerförsbacke, medvind och inte behövt sitta i bilkö en timme i Köln.

Utöver Passat BlueMotion Technology går det även att beställa en ännu snålare version av Passat. Den heter Passat BlueMotion och står för en snittförbrukning av 4,4 liter/100 km (114 g CO2).

Pressmeddelande från: Volkswagen Personbilar