Artikeln publicerad: 091106
Datorn bättre än tummen för framtidens liftare



Framtidens liftare använder datorn istället för tummen. Har du anmält att det finns ledig plats i bilen erbjuds folk längs färdvägen att åka med.
- Det här är en avancerad form av datadating. Du får reda på vem personen är som vill åka med, var du ska stanna och hämta upp och var du ska lämna av, säger Ola Martin Lykkja till tidningen Motorföraren.

Det nya, elektroniska "datingsystemet" är en del av ett stort EU-projekt, som presenterades vid ITS-mässan i Stockholm nyligen. Meningen är att varje bilist ska få direktinformation rakt in i bilen från elektroniska lådor längs färdvägen. Tidningen Motorföraren berättar i sitt senaste nummer om hur den nya informationstekniken fungerar från förarplats i en vanlig personbil i framtiden:

När du passerar en järnvägstation kommer aktuella tågtider upp på skärmen - likaså om det finns lediga parkeringsplatser intill stationen.
Vissa "gröna zoner" i städerna stoppas för biltrafik. Råkar du komma i närheten visas en varning på bildskärmen i bilen. Samtidigt skickas en signal till en vakt i området, som sannolikt försöker stoppa din framfart.
Om bränslet skulle vara på väg att ta slut i bilen kommer det upp en varning på skärmen. Du får samtidigt reda på var närmaste bensinstation finns och aktuellt literpris för bränslet.
Har du reserverat parkering i förväg vid en flygplats eller järnvägstation så får du exakt besked om var den lediga platsen finns och hur du ska hitta dit.

Det nya informationssystemet för personbilar testas nu på flera håll i Europa, bland annat i Göteborg. Det kommer att ta ytterligare minst tio år innan det finns monterat som standard i alla personbilar. Fullt genomslag i trafiken blir det inte förrän alla bilar har tillgång till den nya tekniken. Först då fungerar varningarna fullt ut med t ex en mötande bil som kör mot färdriktningen.

ITS, som står för Intelligent Traffic Systems, är en världsomspännande rörelse som binder ihop myndigheter, företag och organisationer i en strävan att göra trafiken säkrare och mer effektiv. En målsättning är att använda den senaste tekniken för att förhindra olyckor och undanröja mänskliga misstag i trafiken.
- ITS i Stockholm blev ett internationellt genombrott för alkolås, säger MHFs trafiksäkerhetschef Lars Olov Sjöström.

Pressmeddelande från: MHF