Artikeln publicerad: 091105
Specialvisning av Svenska Guldmynt på Stockholm Gold Fair

Svenska guldmynt med en speciell historia kommer att visas på Stockholm Gold Fair den 9 november 2009. Mynten ingick ursprungligen i den norska guldreserv som räddades undan nazisterna under andra världskriget. Därefter har guldmynten legat oanvända i utländska bankfack i flera årtionden.

Det speciella med mynten är inte endast att de var en del av den norska "gulltransporten" undan tyskarna, utan även att de nu visas upp i nästan samma skick som de var när de lämnade Svenska Myntverket för över hundra år sedan.

- Det är ovanligt att dylika mynt bevarats i så gott skick i så många år. Man brukar säga att mynt återspeglar ett lands historia - det kan man verkligen säga om de här mynten, berättar Katarina Blom från Mynthuset Sverige.

På morgonen den 9 april 1940 flyttades hela den norska guldreserven mitt framför näsan på tyskarna. 50 ton guld fördelat på 1503 kistor med guldtackor och 39 tunnor med guldmynt transporterades med lastbilar ut från Oslo. Därifrån transporterades guldlasten vidare norrut genom hela Norge för att slutligen fraktas vidare till England, USA och Kanada.

Det ingick ett stort antal svenska mynt i den norska guldlasten. Orsaken är den Skandinaviska Myntunion som etablerades under åren 1873-1875 mellan Sverige, Norge och Danmark och som gjorde svenska mynt till laga betalningsmedel i alla de tre länderna.

Bland de svenska mynten från guldtransporten kan nämnas Oscar II:s 10-krona och 20-krona präglade mellan 1873-1902, samt Gustav V:s 5-krona från 1920, som var den sista 5-kronan i guld som utgavs i Sverige.

Pressmeddelande från: Mynthuset Sverige