Artikeln publicerad: 091105
Stort miljöpris till KRAV-fiskare



Bröderna Charles och Robert Olsson, Sveriges enda KRAV-certifierade räkfiskare, vann årets Änglamarks pris, ett stipendium på 100 000 kronor och ett av Sveriges största miljöpriser.

- Det är helt otroligt att vi har fått den här uppskattningen. Och att priset är instiftat av Hasse Alfredson. Det är en stor ära och det är mycket omtumlande. Vi har nog inte riktigt förstått att vi vann, säger Robert Olsson.

Robert och Charles Olsson har varit KRAV-certifierade i snart sex år. De använder till exempel inte azofärgämnen för att färga räkorna röda, som en del andra fiskare gör.

- Det är nödvändigt att vi, yrkesfiskare, också visar att bryr oss och att vi är ansvarsfulla. KRAV-certifieringen har hjälpt oss att få trovärdighet för vad vi gör, säger Robert Olsson.

För tio år sedan började KRAV utveckla ett samarbete för regler om hållbart fiske. Reglerna var färdiga och förankrade i branschen 2004 och den första KRAV-märkta produkten kom till julen 2006, KRAV-märkt senapssill. Bröderna Olsson tog fram den andra produkten, KRAV-märkta räkor.

- Vi är oerhört glada och gratulerar Charles och Robert till den fina utmärkelsen. De har gjort ett stort arbete i många år och var bland de första svenska fiskare som blev KRAV-certifierade och det är vi naturligtvis särskilt stolta över, säger Lars Hällbom, Regelchef, KRAV.

Änglamarkspriset är ett stipendium på 100 000 kronor och har delats ut sedan 2002. Ekocentrum i Göteborg och Sigtuna är några av vinnarna genom åren.

Juryns motivering:
Det är personerna i det lilla företaget som gör det stora jobbet och som i vardagen gör stor skillnad. Stipendiaterna visar på ett tydligt sätt att varje individ har möjlighet att påverka vår gemensamma miljö om man gör det utifrån sin egen verklighet och med ett engagemangsom entusiasmerar andra. Årets stipendiater är inte färglösa även om de besvärat sig att göra ett sådant undantag.

Pressmeddelande från: KRAV