Artikeln publicerad: 091105
34-åring ansågs för gammal för att bli montör

En 34-årig man sökte jobb som fläktmontör på ett mindre familjeföretag. Han nekades anställning med motiveringen att han var för gammal. Nu har DO och företaget ingått en förlikning som ger mannen 60 000 kronor i ersättning.

Mannen kom i kontakt med företaget via arbetsförmedlingen och fick komma på anställningsintervju. En vecka senare fick han besked att tjänsten var tillsatt med annan sökande.

Den man som fått tjänsten var 22 år och hade sämre meriter än 34-åringen. Företagets VD uppgav i DO:s utredning att åldern varit avgörande för tillsättningen. Man ville helt enkelt ha någon yngre.

DO anser att företaget därmed har utsatt 34-åringen för åldersdiskriminering. Företaget utsatte honom också för etniska trakasserier under anställningsintervjun. Parterna har ingått en förlikning som ger anmälaren 60000 kronor i ersättning.

- Skyddet mot åldersdiskriminering gäller i alla åldrar, inte bara för äldre. Ovidkommande åldersgränser ska inte avgöra om människor får jobb. Det är en viktig princip att värna, säger diskrimineringsombudsman Katri Linna.

Pressmeddelande från: Diskrimineringsombudsmannen