Artikeln publicerad: 091105
Berlinmurens fall: Världens mest berömda murar



Den 9 november 2009 är det 20 år sedan Berlinmuren föll. Det var en av de viktigaste händelserna i den moderna europeiska historien och banade väg för återföreningen av Öst- och Västtyskland efter mer än 40 års separation.

Från Berlinmuren till muren i Belfast; historien visar oss att barriärer och gränser ständigt sätts upp och tas ner.

Skyscanner (se.skyscanner.com) presenterar här de längsta, högsta och klibbigaste murarna runt om i världen.

Berlinmuren, Tyskland
Den 140 km långa Berlinmuren byggdes 1961 och omgav Västberlin för att skilja det från Östtyskland. Muren blev en symbol för järnridån som delade Västeuropa från Östblocket. Berlinarna kommer att fira 20-årsdagen av murens fall med "Festival of Freedom", då tusentals 2,5 meter höga dominobrickor ställs upp där muren tidigare var placerad och
sedan störtas för att symbolisera fallet.

Kinesiska muren, Kina
Kinas monstruösa konstruktion är antagligen den mest berömda muren av alla och kan till med ses från rymden. Den sträcker sig ungefär 9000 kilometer tvärs över den norra delen av landet, och byggdes ursprungligen för att skydda det kinesiska imperiet från attackerande Xiongnu-nomader. Med tiden har delar av muren förfallit, men merparten har bevarats och är nu en av Kinas mest berömda attraktioner.

Hadrianus Mur (Hadrian's Wall), England
Den 117 kilometer långa muren av sten och torv går tvärs igenom hela norra England och byggdes av det Romerska imperiet i ett försök att skydda sig mot angripande nordiska barbarer. Muren står på UNESCOs världsarvslista; en stor del av den existerar fortfarande och vandringsleden Hadrian's Wall Path är populär bland historieintresserade vandrare.

Muren i Belfast (Belfast Peace Line), Belfast, Nordirland
Denna konstruktion av olika slags hinder och murar byggdes för att separera katolska och protestantiska kvarter i Belfast. Den över sex meter höga muren är tillverkad av järn, tegel och stål, och sträcker sig längs flera kilometer med intervaller av bemannade grindar. Delar av muren i Belfast har blivit besöksmål för turister men murens framtid, och att eventuellt riva ner den, är under diskussion.

Västra muren, Jerusalem, Israel
Muren är även känd som "klagomuren" och en stor del av den här konstruktionen är gömd bakom och under andra byggnader som byggts längs med den. Det finns dock en 57 meter lång synlig del av muren, vilket är en oerhört viktig bit land och som har blivit en judisk vallfartsort. Dess betydelse ligger i det faktum att Västra muren är det enda som återstår av det ursprungliga heliga templet, och den är den heligaste platsen inom judendomen i vår tid.

Israels barriär på Västbanken, Västbanken
Den för närvarande mest kontroversiella muren i världen är Israels barriär på Västbanken; den är ett nätverk av staket, diken och upp till åtta meter höga betongväggar som byggts upp av den israeliska regeringen för att separera den israeliska och palestinska befolkningen på Västbanken. Barriären är en ständig källa till tvister och oroligheter mellan de två folken.

Konstantinopels murar, Istanbul, Turkiet
Denna serie av defensiva stenmurar byggdes för att omge dåtidens Konstantinopel. De imponerande portarna påminner om slottsportaler med sin mäktiga konstruktion, och de skyddade staden mot angrepp från både hav och land. Murarna bevisade sitt värde; de räddade Konstantinopel och det Bysantinska riket från flera belägringar, trots att de inte var speciellt motståndskraftiga när det gällde krut och sprängämnen.

Muren i Västsahara, Marocko
Uppförandet av muren påbörjades 1980, och denna 2700 kilometer långa konstruktion av sand och sten som sträcker sig igenom Västsahara och sydöstra Marocko byggdes för att separera marockanskt kontrollerade områden från Polisarios terrorister. Den 3 meter höga muren löper till stor del igenom obebott område och består av staket, landminor och beväpnade poster. Muren har lett till en pågående tvist mellan Västsaharas folk som kämpar för självständighet, och Marocko.

Dubrovniks murar, Kroatien
Denna samling av stenmurar som omger staden Dubrovnik har skyddat den från attacker sedan det sjunde århundradet och räknas med bland de bästa befästningarna i medeltiden - inga fientliga arméer har någonsin lyckats bryta sig igenom. Den gamla delen av Dubrovnik är upptagen på UNESCOs världsarvslista, och en stor del av stadens murar har bevarats och är idag en populär turistattraktion.

Gum Wall, Seattle, USA
Inte alla murar separerar; vissa sammanför människor. Seattles Gum Wall var tidigare bara en vanlig tegelvägg, men den är nu täckt av tuggade tuggummin och har blivit en av stadens klibbigaste platser. Traditionen att placera sitt tuggade tuggummi på väggen startades av köande besökare till teatern bredvid, och idag är tegelväggen täckt av ett flera cm tjockt lager av tuggummi. Enligt tidningen Seattle Times har det även blivit en populär plats för par med lite udda önskningar att ta sitt bröllopsfoto på.

Pressmeddelande från: Skyscanner