Artikeln publicerad: 091104
Sveriges största tävling för legorobotar hålls på Högskolan i Skövde



Lördagen den 7 november hålls Sveriges största deltävling i First Lego League på Högskolan i Skövde. 24 lag låter sina legorobotar tävla mot varandra.

Den deltävling av First Lego League som hålls i Skövde på lördag är störst i landet, totalt deltar 24 lag.

Lagen kommer från Lidköping, Gnosjösamt Skövde och består av ungdomar mellan 10 och 16 år. Ungdomarna har arbetat i åtta veckor med de robotar av Lego som nu skall tävla mot varandra. Förutom att bygga robotarna har lagen genomfört teoretiska bakgrundsstudier och jagat sponsorer.

Temat för årets tävling är Smart Move och handlar om att hitta smarta transportlösningar. Lagen ska undersöka hur människor och saker kan transporteras effektivt, säkert och energisnålt.

Tävlingen avgörs i tre moment:

  • Moment 1 är en presentation inför deltävlingens domare där lagen beskriver hur de har löst den teoretiska delen av tävlingsuppdraget.
  • Moment 2 är också en presentation inför domarna men den här gången ska lagen göra en teknisk beskrivning av sin robot. Deltagarna ska förklara för domarna varför roboten är designad som den är och berätta vilka problem de har stött på under konstruktionen.
  • Moment 3 innebär att robotarna tävlar mot varandra. På en specialdesignad bana ska robotarna genomföra olika uppdrag under två och en halv minut. Det lag vars robot har genomfört flest uppdrag på rätt sätt vinner.

First Lego League är en internationell tävling med deltävlingar över hela världen. Tävlingens syfte är väcka ungdomars intresse för teknik genom kreativitet, problemlösning, samarbete, konstruktion och programmering. Det lag som vinner den regionala deltävlingen i blir inbjudna till den skandinaviska finalen som hålls den 28 november i Eskilstuna.

I Skövde hålls deltävlingen för åttonde året i rad med Balthazar Science Center och Högskolan Skövde som arrangörer.

Tid: lördagen den 7 november 2009, öppningsceremoni 09:00, prisutdelning 16:00.
Plats: Högskolan Skövde, Hus G

Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde