Artikeln publicerad: 091103
Första spadtaget för gondolbanan på Funäsdalsberget och skidåkning ända ner till byn



Igår togs det första spadtaget för den unika gondolbanan som ska gå från centrum i Funäsdalens by till toppen av Funäsdalsberget. Först ut är det nya parkeringsgaraget och biltunneln som gör att man kan åka skidor över vägen ända ner till byns kärna.
– Sedan är det bara gondolbanan som saknas! Det känns fantastiskt roligt att vi kan börja bygga så att Funäsdalsberget får en unik kontakt med byn, säger Kevin Kirk, vd för Funäsdalens Alpina AB.

Därmed börjar det praktiska arbetet med den nya stadsplanen i och kring Funäsdalsberget som skapar enastående förutsättningar. Pisten ner till byn innebär att det blir nypremiär för Funäsdalsbergets gamla pist från 60-talet. Backen ska öppnas så fort som möjligt under säsongen. Man arbetar också intensivt med en transportlösning med skidbuss tillbaka till anläggningen.

– Funäsdalen kommer definitivt att bli en riktig skidby när man kan åka skidor ända ner till bykärnan och på cirka fyra minuter vara uppe på toppen igen. Den kommer att locka hit ännu fler skidåkare som vill få maximal skidglädje med varierande backar, säger Jens Wilhelmsson, driftchef för Funäsdalens Alpina AB.

Även sommartid räknar Funäsdalsberget med att gondolbanan kommer att bli en unik attraktion.

– Med kabinliften binder vi ihop byn och berget på ett enastående sätt och gör berget tillgängligt för alla, även utanför den alpina säsongen, vilket är viktigt för oss. Liften gör hela området än mer attraktivt för våra gäster, men också för oss som bor och verkar här. Dessutom kommer vi och andra företagare i byn att skapa många arbetstillfällen och bra förutsättningar för framtiden, säger Kevin Kirk.

Till dess att gondolbanan är klar vintersäsongen 2010/2011 kommer man även att färdigställa en provisorisk lösning för en dalstation nere vid byn. Gondolbanan, som innebär en investering på cirka 50 miljoner kronor, blir den första i Sverige i sitt slag att gå från centrum i byn till toppen av berget. Lagom till premiärturen kommer även en ny topprestaurang att stå klar.

Pressmeddelande från: Funäsdalsberget