Artikeln publicerad: 091103
Svenskarna och Internet 2009



- Årets kartläggning av Svenskarnas Internetanvändning

Även om det inte tillkommit så många helt nya Internetanvändare i år jämfört med förra året, så har användningen av Internet i Sverige förändrats. Allt fler av de som redan någon gång använt Internet har börjat använda Internet varje dag. 2003 var 25% av befolkningen dagliga användare, 2007 var det 49% och idag är denna siffra 62%. I åldersgrupperna 16 - 35 år är över 80% dagliga användare.

- Att använda Internet har kommit att ingå i de dagliga rutinerna för många, säger Olle Findahl, forskningsledare vid World Internet Institute. Internet har intagit sin plats bredvid radion, TV:n, dagstidningen, telefonen och böckerna.

Men fortfarande 2009 finns ett starkt samband mellan Internetanvändning och de socioekonomiska villkor som människor lever under. Starkast inverkan har, som vi tidigare sett, åldern. Sedan följer inkomsten och därefter utbildningen. Dessa samband är svaga bland de yngre men fortfarande starka hos de äldre. Utgår vi från befolkningen från 16 år och uppåt och räknar de som aldrig eller sällan använder Internet, blir summan 1,7 miljoner svenskar som står utanför Internetvärlden.

Trendbrott i fildelningsstatistiken

- Fildelningen har successivt ökat över åren och vi har kunnat konstatera en årlig tillväxt sedan 2004 när vi började studera detta. Det har gällt ända fram till 2009. För varje år har andelen fildelare ökat. Men nu ser vi ett tydligt trendbrott; ökningen har avstannat. Det är ett trendbrott som är särskilt tydligt bland de yngsta under 16 år, säger Olle Findahl.

Orsakerna till detta kan vara flera, men utvecklingen av nya, användaranpassade tjänster som t.ex. Spotify för musik har skapat alternativ till fildelningen. Tidigare studier visar att enkelhet, brett musikutbud och rätt pris är avgörande i detta sammanhang. Datainsamlingen gjordes till största delen innan IPRED-lagen trädde i kraft den 1 april 2009.

Andelen fildelare i befolkningen är i år 18% mot 19% år 2008. I åldrarna 16-25 år fildelar ungefär hälften och ytterligare en fjärdedel har fildelat. Det innebär att erfarenheten av fildelning delas av en majoritet av de unga männen. (se diagram i pdf-version av pressmeddelande)

Myndighetsinformation och e-legitimation främst för de välutbildade och välbeställda

Utmärkande för de som använder Internet för offentlig information från myndigheter och kommun är att de har bra utbildning och god inkomst. 75% av de med både hög utbildning och hög inkomst använder Internet för detta, jämfört med 17% av de med låg utbildning och låg inkomst. Inte heller e-legitimationen är vitt spridd utan innehas framför allt av de med god utbildning och inkomst (76%), jämfört med 14% hos de med låg utbildning och inkomst. (se tabeller i pdf-version av pressmeddelande)

- Man har misslyckats med att nå ut till medborgarna och systemet för e-legitimation är alldeles för krångligt, säger Olle Findahl.

Sociala nätverk ökar mest på Internet

- Att vara med i en webbgemenskap, en online community, var tidigare något främst för ungdomar och mer avancerade användare, säger Olle Findahl. Nu har detta blivit allt vanligare även bland äldre. Fyra av tio är med i en community.

Totalt är det 39% av Internetanvändarna som idag är medlemmar i en community, nästan tre gånger så många jämfört med 2007. I åldrarna 36-45 år har det skett en fördubbling. Det slag av communities som totalt dominerar idag är de sociala nätverken, med Facebook i spetsen.

Internetdebuten nu vid 4 år för 50% av barnen

Småbarnsföräldrarna tillhör idag en van Internetgeneration som dagligen är uppkopplad till Internet. Deras barn växer upp med dator och Internet som en självklar del i hemmet precis som radion och televisionen. För tre-fyra år sedan låg genomsnittsåldern, då 50% hade börjat använda Internet, kring nio år. Förra året låg denna gräns vid fem år och 2009 ligger gränsen närmare fyra år. Tiden som förskolebarnen använder Internet är dock begränsad.

Kvinnorna ikapp männen

Män ägnar sig i genomsnitt 12 timmar i veckan åt Internet hemma, jämfört med kvinnornas 9,5 timmar. Huvudorsaken till dessa skillnader återfinns i gruppen unga män mellan 16 och 35 år. De använder Internet mer än alla andra, särskilt till nöjesinriktade aktiviteter. I de flesta andra åldersgrupper är skillnaderna mellan män och kvinnor små.

- Man behöver inte längre vara datorexpert för att vara en avancerad användare av Internet. Männen har fortfarande ett övertag när det gäller tekniska datorkunskaper. Men i takt med att användarvänligheten har ökat har också kvinnors användning av Internet ökat, säger Olle Findal. Det är de unga kvinnorna som dominerar inom bloggvärlden och nu också inom community-världen. Men när det kommer till mer tekniskt komplicerade tjänster som fildelning eller att ladda upp video på Internet så dominerar männen.

Få bloggar om annat än sin vardag

Andelen som bloggar har nästan fördubblats från 2007, men nivån är fortfarande mycket låg då endast 5% av befolkningen bloggar. De unga kvinnorna dominerar inom bloggvärlden och för dem har bloggar blivit en viktig del av deras Internetanvändning. Det är framför allt i åldersgruppen upp till 25 år som man använder sig av bloggar; 20% gör det och 19% har gjort det medan två av tre läser andras bloggar.

Den vanligaste bloggen, två av tre (64%), handlar om den skrivande själv och hans eller hennes vardagsliv med barn, djur, resor, mode och kläder. En av fyra bloggar har ett speciellt sakinnehåll som musik, foto, spel, konst, litteratur eller något annat specialintresse. En mindre andel bloggar (6%) handlar om politiska frågor där den som skriver framför sina åsikter.

Ännu inget genomslag för mobilt Internet

De flesta har en mobiltelefon med Internetanslutning men endast två av tio (18%) utnyttjar denna möjlighet. Här finns inte ungdomar som driver på, utan det är de yngre och medelålders männen, 26-45 år, som är de flitigaste användarna av Internet via mobiltelefon.

Internetberoende inget stort problem

3% säger att de mycket ofta upplever att de tillbringar för mycket tid med Internet. Men enligt de speciella testfrågorna är det endast några enstaka personer som får höga värden. Vid en internationell jämförelse hamnar de svenska Internetanvändarna långt under de nivåer som framkommit i andra länder.

Utbrett ointresse för Internet bland de som står utanför

Det är ett kompakt ointresse för Internet som motiverar många människor, framför allt äldre, att avstå från att skaffa sig Internet. Därefter kommer tekniska svårigheter antingen i form av trilskande teknik eller bristande kunskaper.

De som inte använder Internet upplever inte att de befinner sig i ett allvarligt underläge. De anser att Internet inte har något att erbjuda dem, och har inget intresse att testa nya tekniska prylar. Särskilt äldre kvinnor har låg datorkunnighet och uppvisar ett ointresse för ny teknik. Bakom uttalandet "Jag vill inte ha Internet" döljer sig många gånger psykologiska barriärer som kan vara svåra att överbrygga.

Pressmeddelande från: World Internet Institut