Artikeln publicerad: 091103
Banverkets satsning på säkerhetsinformation ska rädda liv



Årligen dör och skadas ett antal barn och ungdomar av tåg eller i elolyckor vid järnvägen. Banverket mångdubblar nu satsningen på säkerhetsinformation. Den sker på bred front i grundskolor, på ställen där många olyckor och tillbud inträffar och på mässor och andra stora arrangemang.

Antalet heltidsanställda säkerhetsinformatörer har fördubblats, från tre till sex och ytterligare 20 har anlitats på deltid. Dessutom har två säkerhetsambassadörer knutits upp, personer som mot alla odds överlevt svåra olyckor på järnvägen och nu engagerar sig för att få skolbarn att respektera järnvägen.

Trots att det är livsfarligt leker och genar barn och unga vid järnvägen, kryper under bommar och klättrar upp på tåg. Ungefär fyra barn under 18 år dör varje år i till följd av olyckor och ytterligare några skadas mycket svårt.

- Att få ner det antalet är en högt prioriterad fråga och skolinformation är en bra väg att nå ut, säger Jörgen Niklasson, säkerhetschef på Banverkets Leverandivision. På så sätt når vi inte bara barnen utan också deras lärare och föräldrar, som ju är viktiga förebilder.

Banverkets säkerhetsarbete sker parallellt på flera områden. Tekniska förbättringar, som till exempel säkrare övergångar, staket, larm, belysning och övervakningskameror i kombination med informationsinsatser, utvecklingsarbete och forskning.

Banverkets säkerhetsinformatörer kommer vid höstterminens slut att ha träffat drygt 23 000 grundskoleelever under 2009, nästa år är målet satt till 35 000.

Pressmeddelande från: Banverket