Artikeln publicerad: 091103
Nu startar vaccineringen för allmänheten



Från och med måndag vecka 45 börjar flera landsting erbjuda allmänheten vaccin mot den nya influensan A(H1N1). Tidigare har riskgrupper och gravida erbjudits vaccinering.

Myndigheterna beräknar att drygt en miljon personer i Sverige nu har fått den första vaccindosen.

Tidsplanen och genomförandet av vaccineringen kan se olika ut i landet, eftersom varje landsting ansvarar för vaccineringen. På www.krisinformation.se finns en karta med länkar till närmare information om vaccinering hos alla Sveriges landsting.

Om du har frågor om var du kan vaccinera dig, kontakta sjukvårdsrådgivningen i ditt landsting på telefon 1177 eller via www.1177.se. Sjukvårdsrådgivningen i Dalarna, Jönköping, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland nås via andra telefonnummer.

Om du har generella frågor om den nya influensan, ring telefontjänsten: 020-20 20 00. Information från myndigheterna, till exempel de vanligaste frågorna och svaren, finns också på www.krisinformation.se

De viktigaste skälen till att vaccinera sig är att skydda sig själv och att skydda andra. Ju fler som vaccinerar sig, desto mindre blir smittspridningen i samhället.

Pressmeddelande från: Socialstyrelsen