Artikeln publicerad: 091029
Flytt av kulturbyggnader tekniskt möjligt - men dyrt



LKAB har färdigställt förstudien om de första kulturbyggnader i Kiruna som påverkas av stadsomvandlingen. Den visar att det är tekniskt möjligt att flytta byggnaderna - men att det kostar mycket pengar.

Projektet har utgått från ett antal antaganden för flyttandet eftersom det inte finns något beslut om ny placering. Kostnaderna påverkas av avståndet, flyttvägens skick, hur många stolpar, träd och annat som måste tas bort under transporten och slutligen vilka åtgärder som krävs på den nya platsen. Antagandena har grundats på kommunens första skisser för ett nytt centrum nordväst om dagens Kiruna, med en tänkt placering av kulturbyggnader i närheten av LKAB:s nuvarande lokstallsområde.

Utredningen har granskat teknik och kostnad för flytt av Hjalmar Lundbohmsgården, LKAB:s bolagshotell, flerbostadshusen i kvarteret Fjällvivan samt sex arbetarbostäder av den så kallade bläckhornstypen. Den har enbart tagit hänsyn till hårda värden som teknik och ekonomi. De mjuka värden som eventuellt går förlorade har utredningen inte vägt in i sin bedömning. Studien visar att det är möjligt att genomföra en flytt av byggnaderna, även om vissa kräver mycket stora insatser.

- Bara Hjalmar Lundbohmsgården skulle kosta drygt 50 miljoner kronor att flytta, bläckhornen i snitt 12 miljoner kronor styck. Den totala kostnaden för det begränsade antalet undersökta hus i den första etappen skulle hamna i storleksordningen 400 miljoner kronor, säger Göran Olovsson, verksamhetschef för samhällsomvandlingen i Kiruna.

Nu återstår fördjupade studier om hur de kulturhistoriska värdena ska bevaras på bästa sätt.

Pressmeddelande från: LKAB