Artikeln publicerad: 091029
Nyupptäckt da Vinci-tavla visas på unik renässansutställning i Göteborg

En hittills okänd målning av Leonardo da Vinci är det mest spektakulära inslaget i en stor utställning i Göteborg nästa år med verk av de tre mest kända italienska renässansmästarna. Tavlan, "La Bella Principessa", har nyligen bedömts som en äkta Leonardo.

Verk av Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael kommer under perioden 20 mars-15 augusti 2010 att visas på Eriksbergshallen i utställningen And there was Light. Det är första gången de tre mästarna visas tillsammans på detta sätt utanför Italien.

- Detta är en kulturhändelse i världsklass som har premiär i Göteborg och det kommer att locka många besökare till staden. I år har vi haft en makalös musiksommar - nästa år kommer att präglas av en satsning på konst, säger Leif Nilsson, VD i marknadsföringsbolaget Göteborg & Co.

Det nyupptäckta verket av Leonardo da Vinci såldes 1998 vid en auktion på Christie´s för 19 000 dollar. Verket som föreställer en ung kvinna i profil beskrevs då som "tidigt 1800-tal med tyskt ursprung".

År 2007 såldes tavlan igen till den Kanada-födde konstsamlaren Peter Silverman som betalade lika mycket som vid auktionen nio år tidigare.

Men Silverman anade att tavlan hade en annan och mer exklusiv upphovsman och lät experter göra analyser. En bred grupp experter har nu gjort bedömningen att det är en äkta Leonardo da Vinci, bland annat efter jämförelser av fingeravtryck. Tavlans värde uppskattas efter det till 100 miljoner pund, alltså drygt en miljard kronor.

En av de Leonardo da Vinci-experter som fastslagit att det är ett verk av det italienska universalgeniet är Alessandro Vezzosi, chef för Leonardo da Vinci-museet i Toscana och konstnärlig ledare för utställningen i Göteborg nästa år.

Han kommer i Göteborg att arbeta sida vid sida med en annan italiensk expert på renässanskonst, Francesco Buranelli, som blir utställningens vetenskaplige ledare.

- Med den här utställningen försöker vi för första gången beskriva dessa tre italienska renässansgeniers släktskap och rivalitet, hur deras liv var tätt sammanflätade under det sena 1400- och tidiga 1500-talet vid hoven i Florens och Milano och vid Vatikanen i Rom och hur de skapade den italienska konstens absoluta mästerverk, säger de båda i ett gemensamt uttalande.

Ett flertal originalverk, varav tre hittills är klara, kommer att ingå i utställningen.

Utställningsarrangören Excellent Exhibitions räknar med 175 000 besökare i Göteborg.

- Vår idé efter starten i Göteborg är att den här utställningen ska turnera runt hela världen i åtta år, säger Mats Rönngard, chef för Excellent Exhibitions.

Pressmeddelande från: Göteborg & Co