Artikeln publicerad: 091029
Bluesdrottning till Vara Konserthus



På måndag den 2 november kommer den finska bluesdrottningen Erja Lyytinen till Vara Konserthus för att höja stämningen på höstens andra After Work. Erja Lyytinen övervinner genrens klichéer och gör både hårdkokt blues och själfull R&B med osviklig känsla för delikata melodier och råbarkat driv.

Somliga musiker kan skaka om dig med sitt spel och få dig att le på samma gång. Erja Lyytinen, en av Nordens bästa gitarrister, är en sådan.

Genombrottet kom 2006, då Erja gjorde sig känd som en slide-gitarrist att räkna med under Blues Caravan-turnén tillsammans med Aynsley Lister och Ian Parker. Plattan "Dreamland Blues" kom samma år, och efter ett par års intensivt turnerande släpptes uppföljaren "Grip of the Blues" hösten 2008.

Erja har en bred musikalisk bakgrund. Hon har studerat på välkända Sibeliusakademin, Copenhagen Rytmisk Musikkonservatorium och Musician's Institute i Los Angeles. Att hon som ung musikalisk talang väljer just bluesen förvånar många. I en intervju med Jefferson Blues Magazine berättar hon att hon tycker tekniken är viktig, men att den bara är ett hjälpmedel för att uttrycka den rätta känslan.

— Visst kan jag spela annan musik. Men bluesen är så stark inom mig att den bryter igenom allt annat, säger Erja.

På den europeiska kontinenten är hon ett väletablerat namn - i år har hon hunnit med en omfattande tysklandsturné och spelningar i Österrike, Schweiz, Holland och Frankrike.

Pressmeddelande från: Vara Konserthus