Artikeln publicerad: 091029
Ambulanserna: Varje sekund är livsavgörande!



Få verksamheter är så livsavgörande som ambulanserna. Sekunder och minuter är helt livsavgörande. När någon har drabbats av hjärtstopp ökar dödligheten tio procent för varje minut som går. I genomsnitt tar det idag tre minuter längre än för sex år sedan för ambulansen att komma fram när någon har drabbats av hjärtstopp. Det visar en nyligen genomförd undersökning av ambulanssjukvården i Sverige.

Ambulanspersonal från flera olika delar av regionen, bland annat i Sjuhärad, har den senaste tiden vittnat om den extremt pressad verksamhet de verkar i. Arbetsbelastningen är så hög att personal inte hinner med vare sig matraster, friskvård eller tid för återhämtning. De har också vittnat om att den professionella handledningen är bristfällig. Den pressade arbetssituationen och bristen på handledning gör dessutom att personalomsättningen och omflyttningar bland personalen ökar. En ond cirkel uppstår - vilket leder till en osund arbetsmiljö och försämrad vårdkvalitet!

I Skaraborg har man utvärderat ambulanssjukvårdens insatstider. Utvärderingen visar att det är småkommunerna som har den längsta insatstiden. Inget tyder på att det skiljer sig mellan olika delar i regionen. Sjukvårdspartiet kräver att även regionens småkommuner ska ha en väl fungerande ambulanssjukvård.

Bristerna i ambulanssjukvården är dock inte enbart ett glesbygdsproblem. I Göteborg anser ambulanspersonal att man "spelar med göteborgarnas liv". Fackliga företrädare inom ambulansen och operatörer vid SOS Alarm vittnar om att antalet ambulanser inte räcker till. Patienter tvingas vänta i 20 minuter på ambulans, vilket naturligtvis är oacceptabelt. I Göteborgsområdet finns idag 18 ambulanser, jämfört med 22 stycken för tio år sedan. Självklart påverkar detta faktum både personalens situation och patientsäkerheten!

Den centralisering av sjukvården i Västra Götaland, som Socialdemokraterna drivit igenom med stöd av Centern och Folkpartiet, kräver fler ambulanser - inte färre. Det är i alla fall vad man kom fram till inom NU-sjukvården i samband med den omdiskuterade flytten av akutmottagningarna från Uddevalla sjukhus till NÄL. Ambulansbrist var högrisk, enligt NU-sjukvårdens riskanalyser. Därför utökade man antalet ambulanser för att minska riskerna med den planerade akutflytten. Nu vill den S-ledda majoriteten dra ned antalet ambulanser i bland annat i Fyrbodal - precis som om riskerna med en sådan åtgärd skulle vara mindre nu än för bara några månader sedan!

Orvar Martinsson
Partiordförande för Sjukvårdspartiet