Artikeln publicerad: 091029
Var fjärde svensk har kysst sin granne



På lördag den 31 oktober är det Grannens dag. Och grannar är inte enbart ett störningsmoment och nödvändigt ont utan kan också vara en källa till romans. Flirtar, kyssar och kärlek mellan grannar är relativt vanligt och män har mer erfarenheter av grannromanser än kvinnor. Det visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån.

I år krockar Grannens dag med Alla helgons dag och skräckhögtiden Halloween. Och grannar kan vara en skräck. 63 % av svenska folket uppger att de blir störda av sina grannar*. Men en ny undersökning från Fastighetsbyrån visar att det även kan vara tvärt om - grannsämja med flirtar, kärlek och kyssar.

37 % AV SVENSKARNA HAR FLIRTAT MED GRANNEN

På frågan "har du någon gång flirtat med din granne?" svarar 37 % Ja. Och det visar sig att en hel del går längre än att bara flirta. 24 % av svenskarna har någon gång kysst sin granne och ungefär lika många, 26 %, har någon gång blivit kär i sin granne. 12 % har gått så långt att de inlett ett förhållande med sin granne. För 3 % av svenskarna har grannromansen lett till att man flyttat ihop med sin granne.

KÄRLEK I TVÄTTSTUGAN

Fastighetsbyråns mäklare runt om i landet får se olika anledningar till varför man flyttar, och en orsak är just grannromanser.

- Jag har ett par kunder som bodde grannar i varsin etta som låg bredvid varandra. Kunderna träffades i tvättstugan, började ses och kärlek uppstod. Vi hjälpte först dem att sälja den ena lägenheten hösten 2006 och de flyttade då ihop i den andra lägenheten. Den sålde de våren 2007 och idag har de byggt hus och har barn tillsammans. Inte dåligt vad ett plötsligt möte i tvättstugan kan leda till, berättar Anna Heiroth, Fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Farsta.

MÄN GRANNFLIRTAR MER ÄN KVINNOR

Fastighetsbyrån undersökning visar även att män är mer öppna för grannromanser än kvinnorna. Männen har i högre utsträcknin än kvinnorna varit kära i, flirtat med och kysst en granne. Till exempel har 28 % av männen men endast 18 % av kvinnorna kysst en granne.
43 % av männen har flirtat med en granne och motsvarande siffror för kvinnor är 29 %.

Pressmeddelande från: Swedbank Fastighetsbyrå AB