Artikeln publicerad: 091029
Nya hastighetsgränser i Halland, Värmland och Västra Götaland



Från den 10 november ändras hastighetsgränserna på 226 mil av det statliga vägnätet i Hallands, Värmlands och Västra Götalands län. Cirka 202 mil av det statliga vägnätet får sänkt hastighet varav den största andelen sänks från 90 till 80 km/tim. Totalt höjs hastighetsgränsen på cirka 24 mil.

- När vi genomförde översynen av hastighetsgränserna på europavägarna och vissa av riksvägarna under förra året, fick vi i västra Sverige ett tydligt inslag av höjda hastighetsgränser. I denna etapp har vi tittat på det mindre vägnätet som inte har samma trafiksäkerhetsstandard. Följden blir därför att det blir fler sänkningar den här gången, säger Ulrika Honauer, vägdirektör Vägverket Region Väst.

De nya hastighetsgränserna kommer att skyltas om under perioden 10 november – 18 december:

  • Cirka 200 mil sänks varav 196 mil från 90 km/tim till 80 km/tim med anledning av låg trafiksäkerhetsstandard.
  • Cirka 6 mil sänks från 90 km/tim till 70 km/tim med anledning av låg trafiksäkerhetsstandard.
  • Totalt höjs hastighetsgränserna på cirka 24 mil väg. Höjningen sker på de mötesfria vägar som i dag har 90 km/tim till 100 km/tim. Cirka 16 mil väg, som har god trafiksäkerhetsstandard och är viktig för näringslivets transporter har kunnat höjas från 70 km/tim till 80 km/tim.

Hastigheten av avgörande betydelse

- Syftet med de nya hastighetsgränserna är att rädda liv genom att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas säkerhetsstandard, säger Ulrika Honauer.

Hastigheten är av avgörande betydelse för konsekvenserna av en olycka.

- Om alla i hela riket körde efter skyltad hastighet skulle närmare 125 människoliv räddas varje år. Samtidigt skulle koldioxidutsläppen minska med cirka 700 000 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från 240 000 bilar, säger Ulrika Honauer.

Klicka höär för komplett karta över hastighetsförändringarna i hela Västra Götaland.

Pressmeddelande från: Vägverket