Artikeln publicerad: 091029
Röda Korset redo att hjälpa till under massvaccinationen



Nu anländer vaccinet som ska ge skydd mot nya influensan A(H1N1) och frivilliga rödakorsare är redo. Inom alla landsting, utom Östergötland och Västmanland, tar man emot hjälp från Röda Korset för att underlätta vid massvaccineringen. Ungefär 365 frivilliga rödakorsare runt om i Västra Götaland är redo att bistå vid framför allt registrering och omhändertagande på vårdcentralerna.

- Röda Korset ska vara en aktiv del i det svenska samhällets krisberedskap. Det är viktigt att vi har kapacitet och förmåga att agera vid olyckor, kriser och katastrofer, säger regionchef Gisela Flood.

Alla vårdcentraler i Västra Götaland har fått erbjudande om kostnadsfri hjälp av frivilliga från Röda Korset och flera har tackat ja. De flesta bedömer att de inte behöver hjälp under vaccineringen av riskgrupperna utan snarare när allmänheten ska få sina sprutor senare i år.

På några platser är även riskgrupperna så stora att det finns behov av frivilliga. På fyra vårdcentraler i Göteborg, en i Lerum och i Alingsås är rödakorsare redan på plats.

- Vi har lokala kontaktpersoner, som tar emot vårdcentralernas önskemål och planerar för frivilliginsatsen. Det är glädjande att så många frivilliga vill hjälpa till med serviceuppgifter och vara ett medmänskligt stöd och att primärvården har sett vårt stöd som en möjlighet och en förstärkning, säger Gisela Flood.

Pressmeddelande från: Röda Korset - Västra Götaland