Artikeln publicerad: 091028
Halloween och firandet av de döda runt om i världen



Halloween har sina rötter i Samhain, en antik Gaelisk festival som på den tiden hölls med anledning av "sommarens slut". Man trodde att Samhain var tiden då gränsen mellan de levande och döda blev otydligare och att andar tilläts passera mellan de två världarna.

Från dödsdanser till zombiepromenader; vår eviga fascination av de levande döda verkar vara ett universellt nöje som sprider sig över landsgränserna.

Kom med oss på Halloweenfirande runt om i hela världen och vår upptäcksfärd i den undre världen av andar, dödskallar och skelett.

USA/ Kanada
Nordamerikaner är så pass entusiastiska firare av Halloween att produktförsäljningen kring denna högtid har börjat komma ifatt julens shoppinghysteri! Människor i alla åldrar hakar på och visar upp sina speciella kostymer. Spöken och häxor är fortfarande populära teman, men även att klä ut sig till superhjälte eller seriefigur är vanligt förekommande. "Godis eller bus" är ett måste, liksom att skapa egna pumpalyktor. Skräckfilmer visas i överflöd på bio under denna period.

Storbritannien
Halloween är populärt i Storbritannien, i synnerhet hos barn, men även vuxna deltar i festligheterna. En av de mer intressanta händelserna i år är "The London Zombie walk", där hundratals skrikande och stönande människor utklädda till levande döda samlas för att tillsammans promenera på huvudstadens gator och besöka pubarna längs vägen.

Ryssland
Halloween i Ryssland firas allt mer med festligheter i skolor och på dagis, men populariteten är inte uppskattad av alla. Den ortodoxa kyrkan har uttalat sig om att ryssarna borde ignorera Halloween och andra utländska festligheter, och istället koncentrera sig på ryska traditioner och seder. Detta har lett till att vissa skolor i Moskva fått order om att förbjuda sina elever att fira Halloween, som man anser vara en "dödskult".

Norge
Halloween kom till Norge i slutet av 90-talet och man tror att Kalle Anka-serier var det som introducerade helgen till norrmännen. Barn springer utklädda från dörr till dörr ropandes "knask eller knep" (godis eller bus), medan tonåringar och vuxna klär ut sig till häxor och spöken för att dansa natten lång på privata fester eller demoniskt dekorerade klubbar.

Mexiko
De dödas dag infaller den första och andra november och det är då mexikanarna firar sina döda. Trots sin makabra framställning är det en glädjens tid, eftersom man tror att det är under denna period som de avlidna återvänder till jorden och besöker vänner och familjer. Festligheterna firas med karnevaler och parader i städer och byar runt om i landet.

Sverige
Halloween är en relativt ny företeelse i Sverige, knappt mer än tio år gammal. Många klubbar och barer runt om i landet anordnar Halloweenfirande och maskeradfester. “The Stockhom Ghost Walk” är en guidad promenad i den gamla delen av huvudstaden med berättelser om mord, myter och mysterier, och ett av många spännande evenemang som arrangeras kring denna tid.

Tyskland
Även här är Halloween en ny tradition som först på senare år har ökat i popularitet bland både barn och vuxna. Ett av de mest besökta evenemangen är festivalen på Frankensteins slott i närheten av Frankfurt/Main, som hålls från den 23 oktober till den 8 november. Besökarna kommer i rätt stämning med hjälp av 77 zombier som följer dem genom mörkret och hårresande överraskningar som lurar runt varje hörn.

Japan
Halloween firas i regel inte i Japan men den japanska förtjusningen över amerikansk kultur har lett till en ökning av dess popularitet. För att hedra de avlidna firas Obonfestivalen i mitten av augusti, då man tänder ljus på gravarna och kallar tillbaka andarna från andevärlden. Festivalen avslutas med att man tänder papperslyktor som man sedan låter flyta på vattnet, som en symbol för de dödas färd tillbaka till den andra sidan.

Madagaskar
Halloween firas inte särskilt mycket på denna ö vid Afrikas östkust, men människor på Madagaskar firar ändå sina döda; om än på ett mer ovanligt sätt. Den antika ritualen "Vändningen av benen" innebär att gravar öppnas och benrester plockas fram, för att kläs upp i nya kläder och sedan skickas runt för att dansa med familjer och vänner till den avlidne eller avlidna. För invånarna är detta ett sätt att hedra och minnas sina älskade på, och att dansa med döda kroppar är med all säkerhet ingenting man glömmer i första taget!

Om Skyscanner
Skyscanner tillhandahåller direkt jämförelse av flygpriser online på över 670 000 linjer från fler än 600 flygbolag. Med Skyscanner kan användarna göra sökningar utan att behöva uppge exakt datum eller ens destination. Skyscanner är tillgängligt på över 20 olika språk inklusive engelska, tyska och spanska.

Pressmeddelande från: se.skyscanner.com