Artikeln publicerad: 091028
Nytt spannmålsmagasin effektiviserar Läckö kungsgård

Arbete pågår - det nya spannmålsmagasinet inehåller flera funktioner för hantering av spannmål.
Foto: Karin Gadde Jennische, SFV

Statens fastighetsverk (SFV) har nyligen avslutat en ombyggnad av spannmålsanläggningen på Läckö kungsgård. Detta för att ge möjlighet till ökad lagringskapacitet och rationellare drift. Läckö kungsgård är en av ett trettiotal skogs- och jordbruksegendomar som SFV förvaltar i södra Sverige.

Den moderna spannmålsanläggningen med spannmålstork, lagringsfickor och utlastningsfickor ser ut som om den alltid stått där. Den har på ett mycket diskret sätt byggts in i den känsliga kulturhistoriska miljön vid kungsgården. Hela anläggningen ryms i en tolv meter lång tillbyggnad till en äldre lada på gården. Tak och väggmaterial har valts så att det i dag är omöjligt att se var det gamla huset slutar och var det nya tar vid. Bygget är en saminvestering mellan SFV och gårdens arrendator som nu får en marknadseffektiv hantering av spannmål.

Nya spannmålsmagasinet på Läckö kungsgård
Foto: Karin Gadde Jennische, SFV

- Bygget har gått föredömligt snabbt och resultatet är jättebra. Byggnaden smälter in fint i den kulturhistoriska miljön säger Anders Johansson, jordbruksförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Kungsgården har legat på samma plats sedan 1600-talets senare del och var historiskt sett Läckö slotts stora jordbruk. Den försåg slottsherren och alla som arbetade vid slottet med livsmedel. Statens fastighetsverk värnar om gårdens tradition med odling och ett fortsatt brukat kulturlandskap. Investeringen i spannmålsanläggningen är ett sätt att säkerställa detta.

Läckö kungsgård är en del av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Pressmeddelande från: Statens Fastighetsverk