Artikeln publicerad: 091028
Höstvandring utmed Sörboleden



Under tisdagen var det ett strålande fint höstväder, klarblå himmel, solsken och näst intill vindstilla, en alldeles utmärkt dag för att bege sig ut på en liten höstvandring. Och även om man levt hela sitt liv i Götene kommun så finns det fortfarande platser kvar att upptäcka, Sörbodalen i Lundsbrunn var en av dessa som jag själv av någon outgrundlig anledning aldrig tidigare besökt.



Tillsammans med två döttrar begav jag mig till Lundsbrunn och parkerade bilen vid Dalakvarn, äldsta dottern fick agera vägvisare då hon gått här med skolklassen i somras. Vi vandrade ner på stigen i den djupa ravinen, bitvis var det spångat med nätbeklädda brädor vilket visade sig behövligt då regn, löv och lera hade gjort underlager rätt halt.



Tyvärr var någon vecka försent ute för att se höstens färger i all sin prakt, många av träden stod redan kala men här och var lystes omgivningarna upp av en knallgul färgprakt och marken täcktes av löv i vackra höstfärger.



Stigen slingrade sig utefter åkanten och på flera platser fanns broar där vi korsade det rogivande och porlande vattendraget. Vandringen nere i dalgången vid ån var väldigt lätt och föga krävande men när man skall upp ur ravinen finns det ett par präktiga uppförsbackar som säkert kan suga musten ur den otränade.



När vi tagit oss upp ur dalsänkan och gått en liten bilt fick vi gå ner mot ån igen för att besöka en källa som springer ut ur slänten i en träränna, vid ett provsmak visade det sig att det smakade järn, ett resultat av att grundvattnet runnit genom järnrik mark.



Återfärden till Dalakvarn gick på stigar och vägar genom blandskog och barrskog vilket knappast var lika trevligt som nere i ravinen, hade nog föredragit att även återfärden på något sätt förlagts till stigar nere i dalgången.



Växtligheten utmed ån är rik med mängder av olika växter träd och ståtliga ormbunkar, under sommaren är med all säkerhet grönskan här ytterst frodig. Naturen är i stort sett orörd med undantag av leden och dess spångar och broar, här får träden bli gamla växa sig höga.



Sörboleden är 3 km lång och startar vid Dalakvarn där man kan parkera bilen och titta på kvarnbyggnad, fördämning och vattenfall. Varje sommar anordnar föreningen Dala Kvarns Vänner "Kvarnens dag" då är det visning, underhållning m.m. Sörboleden invigdes i juni 1978 och underhållet sköts på ideell basis av Lundsbrunns Samhällsförening.



Har ni missat denna idyll i kommunen så rekommenderar jag varmt ett besök, själv lär jag återvända hit fler gånger, dalgången måste ju beses även under vår och sommar.