Artikeln publicerad: 091023
65 procent ska vaccinera sig mot den nya influensan



65 procent av svenskarna säger i dagsläget att de ska vaccinera sig mot den nya influensan A(H1N1). Det är en minskning med 7 procent sedan i juli/augusti. Det visar en uppföljande undersökning som SKOP gjort på uppdrag av Socialstyrelsen. Intervjuerna genomfördes mellan den 11 och 19 oktober med drygt 2 000 personer.

- Viljan har minskat med 7 procent men jag tror på en uppgång nu är vaccinationerna startat ute i landstingen. Resultaten visar på ett bra utgångsläge. 65 procent har tagit ställning för att skydda sig själv och solidariskt skydda de som löper risk att bli allvarlig sjuka, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Till de särskilt känsliga hör till exempel gravida som lättare drabbas av komplikationer vid influensa, framför allt lunginflammation. Särskilt riskutsatta är också personer med kroniska sjukdomar såsom astma, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), multipel skleros (MS) och dålig hjärtfunktion.

- Dessutom finns det de som inte kan vaccinera sig, säger Anders Tegnell. Det gäller alla spädbarn under sex månader och barn mellan sex månader och tre år som inte ingår i någon riskgrupp. Andra som inte kommer att kunna vaccinera sig är till exempel vissa cancerpatienter under cellgiftsbehandling och nytransplanterade.

Viljan att vaccinera sig ökar med stigande ålder. Högst är viljan i gruppen 65-74 år där 74 procent tänker vaccinera sig. Bland unga vuxna i åldern 18-24 år, som är minst benägna att vaccinera sig, är andelen 58 procent.

- Att unga personer är mindre benägna att vaccinera sig känns oroväckande. Gruppen är särskilt viktig att nå eftersom de löper större risk att smittas. De flesta som blivit allvarligt sjuka i influensan, och vårdats i respirator och konstgjord lunga i länder som Australien, Nya Zeeland och Taiwan, har varit personer under 40 år.

Undersökningen i sin helhet kan laddas ned under "Mer hos oss" i spalten till vänster.

Resultaten i korthet:

  • 65 procent tänker vaccinera sig. Det är en minskning med 7 procentenheter sedan juli/augusti då andelen var 72 procent.
  • Fler kvinnor än män avser att vaccinera sig. Bland kvinnorna är andelen 71 procent, bland männen 60 procent.
  • Viljan att vaccinera sig ökar med stigande ålder. Lägst är viljan i gruppen 18-24 år där 58 procent tänker vaccinera sig. Bland dem som är 65-74 år andelen 74 procent.
  • 74 procent av föräldrar med barn i åldern 3-7 år kommer att vaccinera barnet. Bland föräldrar med barn mellan 8-17 år är andelen 77 procent.
  • 77 procent har mycket eller ganska bra kännedom om influensan. Det är en ökning med 15 procent sedan juli/augusti.
  • 85 procent vet vad de ska göra för att inte sprida smittan vidare. Det är en ökning med 17 procent sedan juli/augusti.
  • 8 procent oroar sig väldigt eller ganska mycket för att själva bli smittade. Andelen är i stort sett oförändrad sedan juli/augusti.
  • 79 procent har fått information om den nya influensan via media, 22 procent på arbetet/skolan och 16 procent via Internet.
  • 39 procent tror att media har överdrivit risken med den nya influensen mycket. 18 procent tror att myndigheterna har överdrivit mycket.

Pressmeddelande från: Socialstyrelsen