Artikeln publicerad: 091023
Nu är Skövde 51 000!

En medveten satsning på tillväxt har gett resultat. Skövde är på god väg mot målet 55 000 invånare år 2015.

Skövde växer. Utifrån Alliansvisionen Skövde - en kreativ mötesplats där det är bra att leva och bo, byggs de politiska målen som syftar till att Skövde ska vara en plats som agerar magnet för både nya invånare och företag. För att nå det målet krävs ett antal aktiviteter på olika områden. Låt oss presentera några av dem som skapar förutsättningar för Skövdes tillväxt.

Trädgårdsstaden - en ny stadsdel

En helt ny stadsdel planeras i Skövde. Den kallas Trädgårdsstaden, och ska när den är färdig rymma 1200 bostäder och 4000 nya invånare. Här kommer att finnas alla typer av boendeformer, rad- och parhus, hyresrätter och bostadsrätter samt möjligheter att bygga egen villa på friköpt tomt.

Utbyggd infrastruktur

Tre nya förskolor har färdigställts under året. De har modern arkitektur och pedagogik inspirerad av Reggio Emilias förhållningssätt.
Stora satsningar på nya trafikplatser och arbete för väl fungerade logistik i satsningen Supplier Park är andra exempel.

Mötesplatserna utvecklas

Den 20 december öppnar Sveriges häftigaste äventyrsbad, Arena Skövde med bad och relax. Det är den största investeringen någonsin i Skövdes historia och ger Skövde och Skaraborg ännu en besöksanledning.

Skövde kulturhus bjuder på många uppmärksammade aktiviteter och planer finns för utveckling av huset och dess innehåll.

Satsningen på Portalen, ett hus som bebos av både forskare och företagare, är en gemensam satsning mellan Skövde kommun, Gothia Science Park och Högskolan i Skövde. I Portalen skapas en dynamisk miljö där tillväxtintensiva företag som sitter i teknikparken kan mötas, inspireras och utvecklas tillsammans med såväl forskare vid Högskolan i Skövde som regionens näringsliv och organisationer.

Blomstrande handel

Skövdes handelsområden växer så det knakar. Det senaste året har en utökad samverkan inletts mellan stadens olika handelsområden i det gemensamma projektet Handelskraft, ett resultat är "Stora shoppinghelgen" vår och höst.

291 nya företag hittills i år

Det senaste tre månaderna har 81 nyregistrerade arbetsställen etablerats i Skövde. Dessutom har vi fått 22 inflyttade arbetsställen de senaste tre månaderna. Totalt har Skövde fått 291 arbetsställen sedan årsskiftet varav 89 företag med anställda. Dessa 89 företag genererar tillsammans 389 jobb.

Högskolesamverkan

Högskolan har för höstterminen 2009 1300 nya programstudenter plus studenter på fristående kurser som anmäler sig kontinuerligt under året. Det totala antalet studenter är cirka 11 000. Det betyder fler invånare och ger en speciell ungdomsprägel på staden.

Europamästare i entreprenörskap

Kommunens arbete med Gothia Science Park och högskolan har varit framgångsrikt. Så framgångsrikt att EU gett Skövde utmärkelsen "Bäst i Europa på entreprenörskap". Motiveringen var att Skövde skapat goda förutsättningar för utveckling och tillväxt av små och mellanstora företag. Det är en viktig faktor för framtida företagsetableringar och en marknadsföringsfördel att vara stolt över.

- Vi är mycket glada att våra satsningar inom olika områden bär frukt. Att vår befolkning stadigt ökar är en bekräftelse på att vi är inne på rätt väg när vi arbetar med att utveckla Skövde, säger Kommunstyrelsens ordförande Tord Gustafsson.

Pressmeddelande från: Skövde kommun