Artikeln publicerad: 091023
Fröken Ur mer säker på sin sak

Tidigt nu på söndag morgon är det dags att ställa om klockan. Klockan 03.00 är sommartiden slut och klockan blir då 02.00. I år är tidgivningen från Fröken Ur säkrare än någonsin tack vare ny teknik på SPs tid- och frekvenslaboratorium i Borås. Där finns atomuren som levererar tiden till Fröken Ur-systemet.

I början av året installerades ett nytt Fröken Ur-system hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Det nya systemet har förbättrad säkerhet och redundans. Det betyder att risken för störningar i tidgivningen nu är mindre än någonsin.

- Bland annat har mjukvaran arbetats om och ny hårdvara har installerats. Dessutom används störningstålig optisk fiber till SMS-larmet som varnar om fel inträffar, säger Sven-Christian Ebenhag, forskare på SP.

Drar sig en sekund på 300 000 år

På SP finns flera atomur som levererar fysiska 1-sekund pulser som ligger till grund för den svenska tidgivningen. Atomuren är i sig oerhört noggranna och drar sig bara motsvarande 1 sekund på cirka 300 000 år.

- De jämförs också regelbundet med över 250 andra atomur runt om i världen genom samordnade observationer mot satelliter, säger Sven-Christian Ebenhag.

Levererar ljud och korrekt tid

Fröken Ur är en telefontjänst som talar om vad klockan är. TeliaSonera distribuerar tjänsten till slutanvändaren. Tid- och frekvenslaboratoriet på SP levererar ljud och korrekt tid för tjänsten. Telefonnumret till Fröken Ur är 90 510.

Gemensamma regler inom EU

EU har gemensamma regler för när sommartiden börjar och slutar. EU-länderna ska ställa om till sommartid klockan 01.00 Greenwichtid den sista söndagen i mars. Sommartiden slutar den sista söndagen i oktober. Då ställer EUs medlemsländer tillbaka klockan en timme, från klockan 03.00 till 02.00, svensk tid. Tanken med de gemensamma tidsomställningarna är att de ska förenkla kommunikationer och transporter på EUs gemensamma marknad.

Pressmeddelande från: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut