Artikeln publicerad: 091023
150 skolklasser tävlar i fisk

150 skolklasser i hela landet tävlar i årets omgång av Sveriges största matlagningstävling för barn. I år utmanas eleverna att skapa egna fiskpinnar och samtidigt studera fiskarter, fiske och hur det står till i våra sjöar och hav. Tävlingen är ett initiativ för att väcka matlust och intresse för råvaror och matlagning. Första pris är ett stipendium om 10000 kronor till en skolresa med matinspiration. Skolklasser kan fortfarande anmäla sig på www.barnensmatskola.se. Tävlingsbidragen med recept ska skickas in senast den 30 november.

Årets tävlingsuppgift är att skapa ett nytt recept på hemgjorda fiskpinnar. Skolmaterial med en råvaruskola om fisk och tillagningstips erbjuds som stöd till eleverna under tävlingsperioden. Alla elever i årskurs 4-6 är välkomna att tävla.

- Svenska barnfamiljer konsumerar enorma mängder färdiglagade fiskpinnar idag men kunskapen om fisk är kanske inte så stor. Därför känns det roligt att uppmuntra eleverna att söka kunskaper på egen hand och skapa ett hemgjort alternativ, säger projektledarna Ami Hovstadius och Anna Lind Lewin.

Eleverna lär sig om fisk samtidigt som de experimenterar med olika ingredienser. Senast den 30 november ska tävlingsbidragen med recept vara inskickade.

Juryn under ledning av Christina Möller och Karin Fagerståhl väljer ut de bästa recepten och skolklasserna. Finalisterna presenteras strax före jul. Därefter tävlar eleverna i semifinaler på orter i hela Sverige under januari och februari. Riksfinalen avgörs på Operakällaren i Stockholm den 11 mars 2010.

Pressmeddelande från: Barnens Egen Matskola