Artikeln publicerad: 091022
Tidig upptäckt av kunskapsbrister med nationella prov i årskurs 3

I de nationella proven i årskurs 3 utmärker sig delprovet som handlar om förståelse för de fyra räknesätten. 27 procent av eleverna nådde inte upp till kravnivån i det delprovet, visar resultaten från de första nationella proven i årskurs 3. Sammanställningen visar också att flickor presterar bättre än pojkar. Skolor kan nu ta resultaten till hjälp för att göra medvetna insatser.

I våras gjorde eleverna i årskurs 3 nationella prov för första gången i en obligatorisk utprovningsomgång. Proven testar kunskaperna i ämnena matematik, svenska och svenska som andraspråk. Resultaten som presenteras idag bygger på ett urval av 400 skolor. Proven är utformade med hänsyn till elevernas låga ålder och inramas av en äventyrsberättelse om de två barnen Nova och Troj.

Matematik

I matematik gjordes nio delprov. Eleverna nådde bäst resultat i delprovet om geometriska figurer, 93 procent uppnådde kravnivån. I delprovet om förståelsen för de fyra räknesätten klarade bara 73 procent av eleverna att uppnå kravnivån. Det är det delprov som sticker ut med de svagaste resultaten bland delproven.

Svenska

I svenska presterade flickor bättre än pojkar. Det delprov som eleverna klarade bäst var det som handlar om muntligt berättande. Det delprov som den lägsta andelen elever klarade var det som handlade om läsning av faktatext.

Svenska som andraspråk

I ämnet svenska som andraspråk används samma prov som i svenska men bedömningen av elevsvaren görs utifrån kursplanen för svenska som andraspråk. Proven som handlar om läsförståelse var svårast för eleverna och bäst presterade eleverna i det delprov som handlar om muntligt berättande.

Föräldrarnas utbildningsnivå avgörande

Föräldrarnas utbildningsnivå har stor betydelse för hur väl eleverna klarade proven. I det delprov i matematik som handlar om förståelse för de fyra räknesätten är skillnaden stor mellan elever med kortutbildade föräldrar och elever med högskoleutbildade föräldrar, 52 procent respektive 79 procent.

Viktigt med medvetna insatser

Resultaten i de nationella proven i årskurs 3 är ett redskap för att identifiera svagheter i ett tidigt skede i elevernas skolgång. Men det är viktigt att det inte stannar vid en analys av resultaten utan att man också stärker undervisningen för att stödja eleverna inom de områden där man identifierat brister.

Pressmeddelande från: Skolverket