Artikeln publicerad: 091021
Nya rön om verklighetens Dracula

Professor Anders Kaliff för fram ny teori om vem den historiska förlagan till skräckromanens vampyrgreve egentligen var i ny bok.

Genom en väl förborgad släkthemlighet i Transsylvanien har Anders Kaliff lyckats finna nya rön om vem den verklige Dracula var. Idag menar många att Bram Stoker använde den ovanligt grymme rumänske 1400-talsfursten Vlad Dracula, eller Tepes (pålspetsaren) som han även kallades, som historisk förlaga till sin blodtörstige vampyrgreve. Mycket talar dock för att så inte är fallet.

I sin bok Dracula och hans arv - myt, fakta, fiktion förklarar Anders Kaliff varför det inte är särskilt troligt att Vlad Tepes skulle legat till grund för romanfiguren Dracula. Hans teori är att det istället var en sentida ättling till Vlad Tepes, som levde under 1700-talet, och som dessutom ansågs vara en vampyr under sin levnad. Dracula och hans arv är en spännande resa från 1700-talets vampyrskräck, via folktron, till dagens populärkulturella vampyrmyter i böcker, film och på tv.

Anders Kaliff är född 1963 och professor i arkeologi vid Uppsala universitet med begravningsriter som specialområde. Han har en bakgrund som arkeolog och chef vid Riksantikvarieämbetet, och är författare till ett flertal böcker. Utanför Sverige har han arbetat med arkeologiska utgrävningar och forskning i bland annat Mellanöstern, Nepal och Kina. Ända sedan barnsben har han fascinerats av Dracula och vampyrmyten.

Dracula och hans arv släpps onsdagen den 28 oktober.

Pressmeddelande från: Bokförlaget Efron & Dotter