Artikeln publicerad: 091021
Vargjakt i vinter!



Svenska Jägareförbundet har under många år arbetat för en mer decentraliserad rovdjurförvaltning och för större hänsyn till de människor som faktiskt skall leva med rovdjuren i sin vardag.
- Vårt seriösa och målmedvetna arbete har burit frukt, våra medlemmar och andra som påverkas av rovdjuren på regional nivå ges nu större inflytande, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd. Beslutet bidrar till minskade konflikter mellan rovdjur och människor, men hotar ej rovdjurens långsiktiga överlevnad, fortsätter han.

Riksdagsbeslutet innebär en tillfällig frysning av vargstammen på maximalt 210 individer och att alla vargar därutöver skall jagas via licensjakt redan i vinter. Svenska Jägareförbundet anser att det är ett klokt beslut även om förbundet förordar färre vargar och att frysningen borde permanentas. En bra rovdjurspolitik måste vara tydlig för att vinna acceptens, därför är det olyckligt att de skarpa besluten om de framtida målen för rovdjurstammarna flyttas fram till 2012.

Det finns all anledning att lägga fast nya tydliga mål redan idag, all kunskap finns redan, säger Gunnar Glöersen, Jägareförbundets rovdjursexpert. Vi motsätter oss bestämt beslutet om inplantering av varg, men tillstyrker på sikt flyttning av vargar inom landet om det krävs för att komma tillrätta med de genetiska problemen. Alla sådana åtgärder kräver dock en förankringsprocess som tar tid.

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet