Artikeln publicerad: 091021
Premiär för familjemusikal om klimat av Lasse Åberg



Banankontakt, en familjemusikal om miljö, klimatkris och vänskap, signerad av inga mindre än Lasse Åberg, Janne Schaffer och Olle Törnqvist kommer att visas i hela landet med premiär i Gävle den 3 december. Föreställningen och samarbetet med Riksteatern är en del i Naturskydds­föreningens 100-års firande.

Rollerna spelas av Nassim Al Fakir och Ayla Kabaca, båda kända från Svt:s Bolibompa, samt av Andreas Nilsson och Mari Götesdotter.

I Banankontakt får publiken följa med till Trazan och Banarnes värld och träffa alla deras kompisar, den köttätande blomman Roger som är vegetarian, Kung Lian och pirayan Maja. De lever en härlig tillvaro bland regnskogens träd och frukter, tills den hemska fröken Öken far fram genom djungeln. Med alla medel försöker hon med sin Firma Öken & Son roffa åt sig marken, riva kojan och såga ner alla träden. Hon lyckas till och med lura Trazan att flytta in i en zwamp… Denna fartfyllda familjemusikal är full av funkig musik skriven av Janne ”Zebran” Schaffer och med träffsäkra texter av Lasse ”Tigern” Åberg. Gammalt och nytt varvas med hits som ”Min piraya Maya”, ”Olyckan” och ”Zwampen”. Banankontakt är ett samarbete mellan Riksteatern och Naturskyddsföreningen. Det är en familjeföreställning som på ett kreativt sätt tar upp miljöproblem, konsumism och vänskap – med poänger och tankeställare, både för vuxna och barn.

– Det blir fantastiskt härligt att kunna nå ut med miljöfrågan på ett humoristiskt sätt både till vuxna och till barn samtidigt, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen och Riksteaterns samarbete är en del av att Naturskyddsföreningen fyller 100 år i år. Syftet med samarbetet är ett ökat kunskapsutbyte på alla nivåer i projektet lokalt och nationellt och för Riksteatern är samarbetat viktigt för den påbörjade miljöcertifieringen.

– Naturskyddsföreningen hörde av sig till oss på Riksteatern och det visar att scenkonsten kan vara en arena för samhällsförändring. Med teaterns hjälp kan vi prata med unga människor om stora frågor som klimat och miljö. Extra roligt är det förstås att Sverige i år är ordförandeland i EU med miljötemat i fokus, säger Riksteaterns VD Birgitta Englin.

Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen