Artikeln publicerad: 091020
Cecilia (M)otionerar om att svenska djurskyddskrav bör vara minimum vid offentlig upphandling



I Sverige ställer vi höga djuromsorgskrav - detta leder till god kvalitet, livsmedelssäkerhet och goda förhållanden för våra djur. Den offentliga svenska förvaltningen; kommuner, landsting och staten/myndigheter, skulle därför som minimun ställa svenska djuromsorgskrav eller motsvarande vid offentlig upphandling av livsmedel. Visst tar vi det som naturligt att våra äldre på ålderns höst på sitt boende eller barnen på förskolan, skall äta svenskt helst närproducerat.

Det sa Cecilia Widegren (M) i samband med att hon i dagarna har lämnat in en motion om att svenska djurskyddskrav bör gälla vid offentlig upphandling av livsmedel.

Det är inte rimligt att svenska bönder ska ha sämre konkurrensvillkor när svenska myndigheter upphandlar. Dagens regler innebär att en svensk kommun kräver att uppfödare i kommunen ska följa svensk djurskyddslagstiftning samtidigt som kommunens egen upphandling inte kräver det. Reglerna kring offentlig upphandling bör därför ses över för att det offentligas krav skall bli enklare och mer naturligt att vid upphandling av livsmedel ska motsvara de regler och lagar som vi kräver på våra egna producenter.

Pressmeddelande från: Moderaterna i Riksdagen