Artikeln publicerad: 091019
Miljövänliga hästkrafter tar plats i kommunerna



Användningen av brukshästar breder ut sig i Sveriges kommuner. I dag använder 64 kommuner hästentreprenörer för att sköta parker och röja i skogen och fler kommuner kan tänka sig att anlita hästföretagare.

I en masteruppsats av Camilla Källman vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala har Sveriges kommuner tillfrågats om de använder sig av hästar i den kommunala verksamheten. I studien deltog 194 kommuner och bland dessa svarade 64 att de använder hästar. Studien visar att en tredjedel av de kommuner som inte använder hästar kan tänka sig att göra det i framtiden.

- I intervjuerna som jag genomfört har jag märkt att det finns ett stort intresse från kommuner att lära sig mer om vad det finns att göra. Många söker efter initiativ som är bra för miljön och då är det här ett riktigt bra alternativ, säger Camilla Källman, Agronomekonom från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Studien som genomförts har syftat till att undersöka om det finns utrymme för entreprenörskap gällande vidare satsningar på tjänster utförda av hästar i svenska kommuner. Idag används hästar främst i skog och parker, men möjligheterna till utveckling är stora. Enligt Camilla Källman syns det ett flertal fördelar som borde främja utvecklingen, inte minst miljöaspekten. Kommuner vill givetvis bibehålla effektiviteten i de verksamheter man har, men enligt Camilla Källman behöver inte det ena utesluta det andra.

- Meningen är inte att hästen ska ersätta traktorn. Men på lokal nivå kan man se att det finns vinningar att göra, inte minst miljömässigt. Kommuner kan minska användandet av fossilt bränsle och på så sätt bidra till kampen mot klimatförändringar, säger Camilla Källman.

Optimism och tillväxtpotential

- Det är glädjande att se att så många kommuner har en positiv inställning till verksamhet med brukshästarna. Det är tydligt att det är mer marknadsföring och information om vad hästentreprenörer kan utföra för arbeten som behövs. Om kommunerna förstår fördelarna så leder det förhoppningsvis till att fler väljer att satsa på fyrfota hästkrafter, säger Anahita Arai, verksamhetssamordnare vid Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Vill du veta mer om brukshästarna? Se Rapports inslag från den 18 oktober genom att klicka här.

Sveriges Lantbruksuniversitet har tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund startat ett samarbete som heter Klimatskolan. Syftet är att öka kunskapen om miljöfrågor när det gäller jordbruk. Camilla Källmans uppsats är en del i Klimatskolan.

Pressmeddelande från: Hästnäringens Nationella Stiftelse