Artikeln publicerad: 091019
Fototräff på Kinnekulle

Engagerade besökare på höstens fototräff

I helgen, både lördag och söndag eftermiddagar visade Kinnekulle Hembygdsföreningen bilder från "Kûllen" och temat var arbetsbilder. På scenen fanns bilder blandat med arbetsredskap. Även övriga bilder från föreningens bildarkiv fanns på plats. I de bildpärmar som presenterades var bilderna sorterade efter byggnader och de människor som hörde ditt. Tanken var att hålla samma sorteringsordning som på föreningens hemsida under byggnadsregistret. För de besökare som inte var bekanta med föreningens hemsida fick de en personlig guidad tur på Internet.

Många var de som sökte sig till bygdegården i Medelplana. Som tidigare lockar denna fototräff inte bara besökare från närbelägna orten, denna helg kom besökare både från ost- och västkusten. Redan kl. 11.00 på lördagen knackade den första besökaren på och då var det två timmar kvar tills lokalen öppnades för visning. Från det att lokalen öppnades kl. 13.00 fanns besökare under hela eftermiddagarna och det fanns de som var besökare som kom båda dagarna.

Föreningen har under sommaren 2009 tagit flygfotografier. En flygkunnig medlem tog upp en fotografikunnig medlem och detta resulterade i ett antal flygfotografier över främst Västerplana och Medelplana. På denna fototräff visades dessa fotografier upp och detta var ett mycket uppskattat inslag. Att se sin hembygd från luften ger en ny dimension.

Maiken Dahlén, Vinninga överlämnr album och bilder till föreningen som gåva och lån.

Maiken Dahlén från Vinning som har sina rötter från Västerplana Nolegården, hade med sig bilder och album. Bilder som Majken skänkte föreningen och även lånade ut för kopiering. Majken berättade att de bilder som hon inte har någon kunskap om väljer hon att skänka, dels för att få information om bilderna och att de hamnar i "rätta händer". Hon berättade även om sin morfar som kallades Stor August i Römossen, Medelplana. Hennes barndomsminne från torpet Gransäter där morfar bodde. En stark smakupplevelse finns fortfarande kvar i hennes smaklökar, detta var den smak som morfars päron hade. Hon berättade även att hon promenerat den väg som går från Römossen ner mot Medelplana Ålderdomshem och hur hon då kände barndomens vingslag. Hon beskrev sina barndomsminnen lyriskt och föreningen uppmanade henne att teckna ner dessa minne och anekdoter.

Lennart Williamsson, Kållandsö - Visar upp fotografi på sin farfar och farmor William Johansson och Hedvig Johansson. Gruppbilden är William och Hedvig med sina fem barn när William fyllde 80år

Lennart Williamsson från Kållandsö besökte fototräffen på söndagen för att hitta information om var hans farfar William Johansson född 1874 och hans farmor Hedvig född 1876 bodde i Österplana socken. Lennart hade med sig kontraktet över försäljningen av Sörgården där hans farfar och farmor ägde 1/12, de sålde till Kinnekulle Kalkbolag. Kontraktet var från den 8 maj 1917. Lennart har sökt efter Sörgården även varit på besök, vid ett besök i Österplana socken konstaterade han att det fanns flera Sörgårdar - frågan är vilken av dessa Sörgårdar hans farfar och farmor hade del av? Föreningen tog uppdraget och fortsätter att leta, är det någon bland läsarna som vet, så uppmanas de att höra av sig.

Fototräffarna som hembygdsföreningen startade för 7 år sedan har mer och mer blivit hemvändardagar. En tradition och mötesplats för människor, flera besökare återkommer årligen och har bokat in fototräffarna i sina almanackor flera månader innan. Tack vare den information och de bilder som kommer in så kan hembygdsföreningen hålla sin hemsida levande.

Som en överraskning denna helg så bjöd hembygdsföreningen alla kaffesugna på kaffe och våffla. Detta initiativ kom sig av att Kinnekulle Hembygdsförening blev utsedd till årets hembygdsförening i Västra Götaland år 2009. Föreningen ville tacka alla engagerade besökare och människor från bygden som bidragit med sin information och bilder från bygden.

Text: Lena Brodin
Foto: Freddie Wendin