Artikeln publicerad: 091016
Attraktiva stationer



Genom attraktivare stationer ska fler lockas att åka kollektivt. Och det är resenärerna själva som avgör vad som gör en station attraktiv.

Projekt ”Attraktiva stationer” är en gemensam satsning inom branschen för att öka resandet med kollektivtrafiken. Samtidigt är projektet viktigt att skapa en modell för att utveckla framtida samarbete och hantering av stationer.

Åtta stationer i södra Sverige har valts ut till detta pilotprojekt och avsikten är att man på dessa stationer ska samarbeta kring åtgärder som kan förbättra resenärerna upplevelse av stationen.

Därför genomfördes under 2008 en resenärsundersökning bland nästan 1 900 personer på de åtta stationerna. Tanken är att resenärernas behov i hög grad ska styra vad som ska göras på respektive station.

Generellt sett var resenärerna nöjda eller till och med mycket nöjda med sina stationer. De hittade bra på stationen, kände sig trygga både inne i stationen och på plattformarna, liksom på vägen däremellan och många var även nöjda med städningen av stationerna.

Däremot var de missnöjda med:

  • tillgången på sittplatser på plattformarna,
  • tillgången på väntkurer eller väderskydd på plattformarna,
  • många var missnöjda med frånvaron av automater där man kan köpa varor och utbudet av caféer och restauranger,
  • många ville också ha fler toaletter,
  • man ville kunna få hjälp av personal, och
  • det fanns också ett missnöje med att det saknades möjlighet att koppla upp sig mot Internet.

Med utgångspunkt från enkäten har initiativ till förändringar tagits på stationerna. Bland annat har projektet arbetat med bemanning, café- och serviceutbud, plattformarna och trygghet och säkerhet. Det lokala engagemanget har varit både positivt och drivande för dessa förändringar.

Under vecka 47, i mitten av november, kommer en uppföljande resenärsundersökning att genomföras så att man i projektet får veta om åtgärderna har haft den positiva effekt på hur nöjda resenärerna är som man önskar.

När projekt Attraktiva stationer är avslutat sommaren 2010 ska resultatet och lärdomarna spridas vidare till andra stationer, så att de också kan göras attraktivare för resenärerna.

Pressmeddelande från: Banverket