Artikeln publicerad: 091016
Allt fler hörselskadade i yrkesverksam ålder

Hörselskador blir allt vanligare i arbetslivet. På bara två decennier har antalet hörselskadade i åldern 20-64 år ökat med nästan en kvarts miljon.

Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som nu uppmanar allmän­­heten att testa hörseln i morgon lördag - Hörselskadades Dag.

Under de senaste 20 åren har andelen hörselskadade i yrkesverksam ålder ökat från 7,2 till 10,9 procent, visar statistik från Statistiska Centralbyrån. Det innebär att omkring 600 000 svenskar under 65 år hör dåligt.

- Det här visar att hörselnedsättning är ett omfattande problem för människor mitt i livet. Det måste tas på större allvar, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

- Dålig hörsel beskrivs ofta som en obetydlig "ålderskrämpa" och det gör att många drar sig för att söka hjälp. Och varannan arbetstagare har inga hörsel­kontroller på jobbet.

Nu vill HRF uppmuntra fler att testa sin hörsel. Lagom till Hörselskadades Dag i morgon, lördag den 17 oktober, lanseras därför www.horseltest.se, ett så kallat tal-i-brus-test på webben, som HRF har utvecklat i samarbete med forskare vid Hörselbron.

- Det är ett enkelt ljudtest som ger en fingervisning om hur bra du hör. Förhopp­ningsvis gör det att fler vågar ta tag i sin situation - och kanske boka tid hos vården för en riktig hörselkontroll.

HÖRSELSKADADES DAG, lördagen den 17 oktober, uppmärksammas på över 80 orter runt om i landet.

Lidköping-Götene:
Tid: 15-17 oktober, kl 10-17
Plats: ICA Hjertberg
Aktivitet: ”Hörselgångsdag”. Öppet hus med utställning, information och lotteri.

Skara:
Tid: 17 oktober, kl 11-14
Plats: Missionskyrkan i Skara
Aktivitet: Öppet hus, audiolog Per Broms föreläser om hörselskador och tinnitus med mera. Hörselpedagog Margit Andersson och kurator Gerd Anerös har informationsutställning om rehabilitering och stöd som hörsel- och dövverksamheten ger till hörselskadade. Servering och lotteri.

Pressmeddelande från: Hörselskadades Riksförbund