Artikeln publicerad: 091016
Bidrag att söka för lokala vattenvårdsprojekt



Båtsäsongen är över och dags att lägga upp båten för vintern. Mer miljöanpassade båtupptag och båttoaavloppsanläggningar är viktiga åtgärder för att minska mängden giftiga ämnen och näringsämnen i hamnar och kustvatten.

Nu finns möjlighet för kommuner och föreningar att söka delfinansiering via LOVA-bidrag (LOkala VAttenvårds projekt). Avsikten är att merparten av stödet ska användas till konkreta åtgärder som bidrar till minskade mängder av fosfor- eller kväveföreningar till Östersjön eller Västerhavet. För 2010 bedömer regeringen att ca 120 miljoner kronor kommer att öronmärkas för LOVA-bidrag. Medlen kan sökas 1 augusti – 1 december till högst 50 procent av kostnaden.

Söker man innan den 1 november har man tillgång till en än större pott med pengar då Havsmiljöanslaget för 2009 inte är helt förbrukade.

Byggande av båtbottentvättar och mottagningsanläggningar för båttoalettavfall är exempel som lyfts fram. Några kommuner har redan antagit som policy att båthamnar ska ha reningsanläggningar vid båtupptag. Som ett led i arbetet med att förbättra vår havsmiljö kommer Länsstyrelsen i Västra Götalands län under hösten att kartlägga befintliga anläggningar och besöka kustkommunerna för att diskutera olika lösningar, lokala förutsättningar och behov av en mer miljöanpassad hantering av färgrester och gifter. Transportstyrelsen har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för införandet av ett förbud mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar och hur det ska avgränsas. I några av våra grannländer är förbud redan infört. Även anläggande av tömningsanläggningar för båttoalettavfall kan man söka bidrag för. Något som kan beröra vissa båtklubbar.

Andra exempel på åtgärder kan vara att etablera eller restaurera våtmarker, förbättra enskilda avlopp eller att anlägga musselodlingar som fångar upp växtplankton och därigenom indirekt näringsämnen.

Läs mer om LOVA-bidragen på Länsstyrelsens webbplats.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län