Artikeln publicerad: 091015
Livsmedelsverket ändrar kostråd om bröd och fullkorn



Livsmedelsverket vill ändra det nuvarande kostrådet om bröd och fullkorn till ett fullkornsråd som lyder: ”Välj i första hand fullkorn när du äter pasta, ris, bröd, flingor och gryn.” I dag finns ett rikt utbud av fullkornsprodukter i handeln. Samtidigt visar studier att spannmål i form av fullkorn har positiva hälsoeffekter. Det nya rådet går nu ut på öppen konsultation.

Livsmedelsverkets fem kostråd på temat ”Vill du äta hälsosamt?” togs fram 2005 och lyfter fram de förändringar i matvanorna som är viktiga för folkhälsan. Ett av råden handlar om bröd och fullkorn och lyder: ”Vill du äta hälsosamt? Ät bröd till varje måltid, gärna fullkorn”.

– Vi vill ändra rådet eftersom forskningen visar att det framför allt är fullkornet i våra spannmålsprodukter som har betydelse. Samtidigt gör det ökade utbudet av fullkornsprodukter i handeln att konsumenten kan få i sig fullkorn från många fler livsmedel i dag än för bara några år sedan, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverkets förslag till rekommendation är att man ska äta mellan 70 och 90 gram fullkorn per dag. Rekommendationen kan nås med olika sorters spannmålsprodukter.

– För de flesta konsumenter ger inte en fullkornsrekommendation uttryckt i gram per dag någon konkret vägledning vid butikshyllan och det är inte heller självklart i vilken sorts produkter fullkorn finns. Därför har vi valt ett råd som uppmanar att i första hand välja fullkorn. Genom att sedan räkna upp flera möjliga fullkornsalternativ visar vi även att man har möjlighet att välja många olika livsmedel, säger Annica Sohlström.

Det nya rådet om fullkorn går nu ut på öppen konsultation, för att berörda myndigheter, forskare, intresseorganisationer och enskilda konsumenter ska få möjlighet att ge sina synpunkter på förslaget. Sista dag för att skicka in synpunkter är den 15 november. Målet är att det färdiga rådet ska kunna presenteras i december.

Livsmedelsverkets kostråd

Definition av fullkorn (enlig reglerna för det nordiska nyckelhålet):

Hela kärnan av spannmål (frövita, grodd och kli); kärnan får vara mald, krossad eller liknande men beståndsdelarna ska ingå i sina ursprungliga proportioner för respektive spannmålsslag.

Med spannmål avses vete (inklusive spelt), råg, havre, korn, majs, ris, hirs, durra och andra Sorghum-arter.

Pressmeddelande från: Livsmedelsverket