Artikeln publicerad: 091015
Ny konjunkturbedömning: Fortsatt motigt på byggmarknaden



Byggmarknaden går fortfarande trögt. Lokalinvesteringarna utvecklas svagt och bostadsinvesteringarna fortsätter att minska nästa år. Tidigare räntesänkningar lindrar dock fallet i bostadsbyggandet. Regeringens aviserade extrapengar till kommunerna och till offentliga infrastrukturprojekt lägger grunden för en återhämtning av bygginvesteringarna under 2010. Det visar årets tredje konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier (BI).

Svensk ekonomi väntas växa under nästa år tack vare den gradvisa förbättring som nu sker i världsekonomin. Den synkroniserade krispolitiken runt om i världen är en viktig förklaring till utvecklingen.

– Enligt vår bedömning inleds nu en återhämning för svensk ekonomi, men trots det går det fortsatt trögt för byggindustrin en tid framöver. Den ekonomiska tillväxten måste stärkas ytterligare innan vi kan förväntas oss en tydlig ökning av bygginvesteringarna, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

Bostadsbyggandet går trögt i Sverige

Byggandet av bostäder minskade kraftigt under första halvåret i år och prognosen pekar på att det på helårsbasis blir det lägsta på över 10 år. Efterfrågan väntas dock svänga under hösten och prognosen för 2010 är att antalet påbörjade bostäder ökar något jämfört med i år. Ombyggnadsinvesteringarna väntas också öka, bland annat till följd av ROT-avdraget.
– Att de låga boräntorna medfört en relativt snabb återhämtning av bostadspriserna indikerar att hushållens efterfrågan på nya bostäder stiger framöver, fortsätter Johan Deremar.

Även lokalbyggandet utvecklas svagt

Lokalinvesteringarna väntas minska i år för att sedan stiga svagt under 2010. Då flera investerare har flyttat fram byggstarten för sina stora projekt, utvecklas de privata lokalinvesteringarna negativt såväl i år som nästa år. De offentliga fortsätter däremot enligt de planer som tidigare aviserats.
– I många branscher har finansieringsproblemen klingat av, men bland byggföretagen upplevs finansieringen fortfarande som ett problem, menar Johan Deremar.

Anläggningsbyggandet - ljuset i byggmörkret

Anläggningsinvesteringarna är den verkliga motvikten till den negativa utvecklingen inom husbyggnad. Privata satsningar inom energisektorn, framför allt inom vindkraft- och kraftvärmeverk, hjälper till att hålla investeringsnivån uppe. Vidare är de offentliga infrastruktursatsningarna av mycket stor betydelse för att de totala anläggningsinvesteringarna ska utvecklas starkt under prognosperioden.
– Regeringens satsning på infrastrukturinvesteringar löper på som planerat och i höstbudgeten tillfördes ytterligare drygt en och en halv miljard kronor för nästa år. Detta balanserar utvecklingen på byggmarknaden och bidrar till att dämpa sysselsättningsnedgången inom branschen, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på BI.

Totalt ökade bygginvesteringarna med 2 procent under 2008. Bedömningen är att de minskar med 8 procent i år för att sedan åter öka något under 2010. Grunden till återhämtningen inom branschen är den gradvisa förbättringen av den allmänna ekonomiska tillväxten och anläggningsinvesteringarnas goda utveckling den närmaste tiden.

Pressmeddelande från: Sveriges Byggindustrier